Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-сдържан спад на бизнес активност в еврозоната в края на 2022 г., предполагащ по-плитка рецесия

Икономическата активност в еврозоната се сви през декември 2022 г. за шести пореден месец, но влошаването е доста по-умерено от това през предходния месец. Това показват окончателни възходящо ревизирани данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които сигнализират, че надвисналата рецесията вероятно ще се окаже по-плитка от първоначалните очаквания.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през декември 2022 г. до 49,3 пункта спрямо 47,8 пункта през ноември и над предварителен индекс на ниво от 48,8 пункта.  Въпреки че индексът остава под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиването и експанзията на бизнес активност, това е неговото най-високо ниво от юли 2022 г.

Известната възходяща ревизия показва, че спадът в икономиката на еврозоната отслабва, тъй като ценовият натиск намалява към края на миналата година. Общите бизнес условия и настроения обаче остават потиснати на фона на нарастващия риск от рецесия, тъй като инфлационният натиск продължава да бъде доста постоянен, въпреки че енергийните цени се понижиха значително през последните няколко месеца.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


"Икономиката на еврозоната продължи да се влошава през декември, но силата на спада се смекчи за втори пореден месец, което условно показва икономическо свиване, което може да е по-леко от първоначалните очаквания. По-слаби спадове се наблюдават и като цяло в страните от еврозоната и най-вече в Германия, чиято икономика оказва основно негативно отражение върху еврозоната като цяло през втората половина на тази година", посочи Джо Хейс - старши икономистът в S&P Global Market Intelligence.

Вчера S&P Global отчете по-сдържано свиване на промишлената активност в еврозоната, като съответният PMI индекс отскочи през декември до 47,8 от 47,1 пункта, макар и да остана под важното ниво от 50 пункта за шести поредн месец.

Индексът PMI в сферата на услугите, оповестен днес, пък нарасна в края на 2022 г. до 49,8 пункта от 48,5 пункта през ноември и над първоначалния декемврийски индекс на ниво от 49,1 пункта. Това е най-сдържаното свиване на активността в сферата на услугите от август 2022 г. насам.

"Охлаждането на ценовия натиск помогна за смекчаване на спада в нивата на икономическа активност. Особено изразеното забавяне на инфлацията в производството предвещава добро поведение на други сектори на икономиката, въпреки че това отчасти се дължи на сравнително благоприятни развития на европейските енергийни пазари в края на 2022 г. Инфлацията при услугите засега остава по-стабилна, отразявайки рязкото покачване на разходите за труд , които продължиха да се повишават с оглед на продължаващите усилия за наемане на персонал", се посочва в доклада на S&P Global.

"Въпреки това има малко доказателства в резултатите от проучването, които да предполагат, че икономиката на еврозоната може скоро да се върне към значим и стабилен растеж. Условията на търсенето остават крехки, тъй като клиентите ограничават разходите си, докато бизнес доверието остава доста ниско заради опасения за рецесията, несигурността на енергийните разходи и постоянно високата инфлация, както и в резултат на затягащите се финансови условия (повишаващите се лихви)“, заключи S&P Global пред представяне на последното си ежемесечно проучване за бизнес активността в еврозоната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна