Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на петролните добиви на ОПЕК през декември въпреки договорените съкращения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възстановяването на производството в Нигерия повиши съвместния добив на петрол в рамките на ОПЕК със 120 000 барела на ден през декември спрямо ноември, сочи месечно проучване на агенция Ройтерс.

Въпреки увеличението на производството на петрол миналия месец, ОПЕК все още изпомпва доста под общата цел на десетте членки на картела, договорена във формата "ОПЕК +".

През ноември "ОПЕК +" реши да намали общата си производствена цел с 2 милиона барела на ден, като около 1,27 милиона барела на ден се падат на членовете на ОПЕК.

10-те производители в ОПЕК с производствени квоти отчетоха общ петролен добив през декември, което беше със 780 000 барела на ден под целта за петролния картел. Този недостиг все пак леко намаля от 800 000 барела на ден под квотата на ОПЕК за ноември.

През декември ОПЕК изпомпваше 29 милиона барела на ден, което е увеличение със 120 000 барела на ден спрямо месец по-рано благодарение най-вече на възстановяването на производството в Нигерия след прекъсвания, отчита проучването на Ройтерс. Въпреки това Нигерия е най-изостаналата в производствената квота в рамките на "ОПЕК +" заедно с други африкански членове на ОПЕК като Ангола.

По-рано тази седмица проучването на агенция Блумбърг за производството на ОПЕК пък показа увеличение на добива за декември със 150 000 барела на ден спрямо ноември благодарение на възстановяването на производството на петрол в Нигерия.

През октомври нигерийските власти откриха незаконна подводна връзка от 2,5 мили от експортния терминал Forcados в Нигерия. Тази незаконна връзка е работила незабелязано около девет години, каза тогава държавната петролна компания NNPC. Въпреки че Нигерия разполага от десетилетия с наземни тръбопроводни кранове от десетилетия, подводният е първият по рода си.

Нигерия изчисли, че губи около 600 000 барела на ден суров петрол поради кражби. Но за декември проучването на Блумбърг показа, че производството на петрол в Нигерия е достигнало 8-месечен връх от 1,35 милиона барела на ден.

Производството на суров петрол на ОПЕК продължава да изостава от определените квоти и е спаднало през ноември със 744 000 барела на ден, показва последният месечен доклад за петролния пазар на картела. За ноември производството на Саудитска Арабия е спаднало с 404 000 барела на ден до 10,474 млн. барела дневно. ОАЕ, Кувейт и Ирак също отчетоха намаление на производството през ноември, с което производството на групата достигна 28,826 млн. барела на ден – най-ниското ниво от юни.

Междувременно поевтиняването на петрола на световните пазари продължава да се задълбочава за втори пореден ден на търговия от началото на 2023 г.

Към 17.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 4,2% към 78,70 долара за барел, доближавайки едногодишното дъно около 75,65 долара, достигнато на 9-и декември 2022 г. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват с 4% към 73,80 долара за барел - също недалеч от едногодишното дъно от 9-и декември 2022 г. около 70,30 долара за барел.

Във вторник и двата типа петролни фючърси също поевтиняха с над 4%.
Графика на петрол Брент (в долари за барел)

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени