Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват услугите на мобилните оператори

Снимка: pixabay

Поскъпват услугите на мобилните оператори.

"Виваком" уведоми днес клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината е инфлацията през 2022 г., като телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември - 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията,

И абонатите на останалите два телекома - А1 и Yettel, вероятно скоро ще бъдат уведомени за повишени цени. За това наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите. Ако се приложи 15.8% инфлация, месечният абонамент от 20 лв. ще поскъпне с около 3 лв., при 30 лв.- с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година.

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите - А1 и "Теленор" (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години. 

"Теленор" и А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна