Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: От юни 2022 г. Русия използва в офанзивата си в Украйна свръхзвукови самолети

Sukhoi Su-57
Снимка: wikipedia.org

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в понеделник в последния си разузнавателен доклад, че руската армия "почти сигурно" е използвала "Су-57 FELON" в офанзивата си срещу Украйна от юни 2022 г. насам.

FELON е най-модерният свръхзвуков боен самолет от пето поколение на Русия, използващ стелт технологии и високомодерна авионика.

Министерството сподели, че мисиите са изпълнявани предимно от руска територия, като самолетите са "изстрелвали ракети въздух-земя или въздух-въздух с голям обсег в Украйна".

Скорошни налични в мрежата изображения показват пет FELON, разположени във въздушната база Ахтубинск, която е домакин на 929-ия център за летателни изпитания. Тъй като това е единствената известна база на FELON, тези самолети вероятно са участвали в операции срещу Украйна, посочват от британското военно министерство.

Анализът на разузнаването на отбраната на това сателитно изображение от 25 декември 2022 г. идентифицира пет многоцелеви самолета Su-57 FELON на летище Ахтубинск, Русия.


Британското разузнаване също така обясни, че Москва "отдава приоритет на избягването на увреждане на репутацията, намалени перспективи за износ и компрометиране на чувствителна технология, които биха дошли от всяка една загуба на "Su-57 FELON" над Украйна.

Това е симптоматично за продължаващия несклонен към риск подход на Русия да използва своите военновъздушни сили във войната.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна