Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кувейт изпраща на Европа пет пъти повече дизел с оглед на забраната за руски нефтопродукти

Рафинерията Al-Zour в Кувейт - една от най-големите в света
Снимка: nsenergybusiness.com

Кувейт планира да увеличи износа на дизелово гориво и на самолетни горива за Европа тази година, като малка част от усилията, да се помогне на стария континент да компенсира спада на потоците на нефтени продукти от Русия, съобщава Блумбърг

Държавата от Близкия изток очаква да увеличи петкратно доставките на дизел за Европа спрямо 2022 г. до 2,5 милиона тона, или приблизително 50 000 барела на ден, според източник, запознато с въпроса, цитиран от агенцията. Кувейт също така иска да удвои продажбите на реактивно гориво до почти 5 милиона тона, каза същият източник.

Европейският съюз е изправен пред потенциален срив на горивата от 5-и февруари, когато трябва да влезе в сила забраната на внос на рафинирани петролни продукти от Русия, което е част от санкциите заради инвазията на Москва в Украйна. Цените на дизела могат да скочат до 200 долара за барел през това тримесечие, тъй като забраната може да предизвика глобален дефицит, прогнозират от Bank of America.

ЕС е купувал почти 1,3 милиона барела на ден нефтопродукти от Русия към края на миналата година, изчисляват анализатори от JPMorgan Chase & Co. Около половината от тях са били дизелово гориво.

Кувейт е похарчил десетки милиарди долари за модернизиране и изграждане на нови рафинерии през последните години. Най-значимата му инвестиция е изграждането на Al-Zour. Това е една от най-големите петролни рафинерии в света, както и е проектирана да преработва 615 000 барела суров петрол всеки един ден. Държавата от Югозападна Азия вече изпрати първия си износ на дизелово и реактивно гориво в края на миналата година.

Плановете на държавната компания Kuwait Petroleum Corp. за реактивно гориво изключват всякакви продажби на спот пазара, посочи източникът на Блумбърг. Това означава, че действителното количество, изпратено до Европа, може да се окаже повече от 5 милиона тона.

Първата от трите линии на Al-Zour, известни като влакове в петролната индустрия, работи стабилно и преработва повече от 205 000 барела на ден, съобщи неназованият източник. Втората влакова линия трябва да започне работа до средата на февруари, а третата - до април.

Общият рафиниращ капацитет на Кувейт ще нарасне до около 1,5 милиона барела на ден, след като Al-Zour заработи напълно.

Други производители на петрол от Близкия изток като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също се очаква да увеличат износа на гориво за Европа през 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна