Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джентилони: ЕС се нуждае от нови начини за подкрепа на фирмите при енергийния преход

Свиването на БВП през първото тримесечие може да не бъде толкова дълбоко

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз се нуждае от нови начини за подпомагане на компаниите по време на енергийния преход и противодействие на ефектите от държавната подкрепа за конкурентите им в САЩ, заяви европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пред нидерландския финансов всекидневник FD.

В публикувано във вторник интервю Джентилони каза, че може да е необходима държавна подкрепа, за да се предотврати премесетването на компаниите с оглед на високите цени на енергията и икономическите ефекти от войната на Русия в Украйна, които се усещат по-силно в Европа, отколкото другаде.

Той обаче не посочи колко големи трябва да бъдат тези нови фондове за подкрепа или как трябва да бъдат финансирани.

"Нека първо определим кои сектори и проекти, като водорода, са от общ европейски интерес и да видим какво е необходимо, за да ги стимулираме“, каза той пред нидерландското издание.

Подкрепата трябва също така да помогне на ЕС да се справи със Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 430 млрд. долара, който Съединените щати приеха миналата година, добави той.

Държавите от ЕС се притесняват, че американският закон IRA ще постави несправедливо в неблагоприятно положение техните фирми, като им откаже данъчни кредити за компоненти, използвани в технологии за възобновяема енергия, като например електрически автомобили, предлагани от новия закон, при условие че те са произведени в Северна Америка.

В друго свое интервю - за италианския вестник Il Sole 24 Ore, европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пък заяви, че свиването на брутния вътрешен продукт в еврозоната през първото тримесечие на 2023 г. може да се окаже по-малко интензивно, отколкото се очакваше през ноември 2022 г.

"Прогнозата за забавяне на икономическия растеж през 2023 г. до едва 0,3% все още изглеждаше доста солидна, но различни фактори предполагат, че свиването, очаквано през четвъртото тримесечие на миналата и първото тримесечие на тази година, няма да бъде толкова рязко, колкото се очакваше“, посочи той.

През миналия ноември ЕК прогнозира, че растежът на БВП ще се забави значително през 2023 г. до едва 0,3% от 3,3% година п-рано, преди да се възстанови до 1,5% през 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени