Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обмисля допълнителни мерки, за да ограничи отстъпките в цената на руския петрол

Снимка: Ройтерс

Руското министерство на енергетиката заяви във вторник, че работи върху допълнителни мерки за ограничаване на отстъпките спрямо международните показатели за цените на руския петрол, след като Западът наложи ценови таван, като тези мери ще ограничат "възможната отстъпка на руския петрол до граници, базирани на пазарните цени", съобщава Ройтерс.

Министерството обаче планира да наблюдава цените на суровия петрол, преди да предприеме допълнителни стъпки.

В публикация в Telegram енергийното министерство на Русия обясни, че скоро ще бъдат споделени подробностите по отношение на прилагането на указа на руския президент Владимир Путин относно мерките срещу петролния ценови таван, наложен от Запада, заедно с подробности относно "процедурите за мониторинг на цените и отстъпките".

Миналия месец президентът Путин подписа указ, който забранява доставките на суров петрол и на петролни продукти в рамките на пет месеца за държавите и компаниите, които спазват наложения от Г-7 ценови таван на руския петрол по море.

"Публикуваният през декември президентски указ забранява на руските компании да се позовават на незаконните ограничения на цените по какъвто и да е начин, пряко или косвено. Тази забрана обхваща всякакви трансакции с руски суров петрол до крайния потребител, което предполага да не работят с търговци, които не прилагат мярката“, се казва в изявление на енергийното министерство.

"Подробности за процедурата ще бъдат публикувани скоро, както и подробности за процедурите за наблюдение на цените и отстъпките. Това наблюдение ще се използва за прилагане на допълнителни мерки, насочени към ограничаване на възможната отстъпка до пазарни ограничения", пишат още от министерството.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, като продажбите на петрол и газ представляват почти половината от приходите в държавния бюджет на страната, напомня Ройтерс.

Руският петрол традиционно се продава с отстъпка спрямо международните еталонни марки, като петрола Брент. Отстъпката се разшири след санкциите на Запада във връзка с войната на Русия в Украйна и сега възлиза на около 25-30 долара за барел по отношение на петрол Брент.

Графики на петрол Брент и петрол Уралс (в долари за барел)



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени