Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия не прогнозира недостиг на природен газ през тази и следващата зима

Снимка: Pixabay

Асоциацията на операторите на системи за съхранение на газ в Германия - INES (Initiative Energien Speichern) направи оценка, че няма да има недостиг на синьо гориво през настоящата или през следващата зима 2023/24 г.

"Ако текущите намаления на потреблението се задържат, Германия ще се справи добре през зимата. Дори намален внос на втечнен природен газ и пълно спиране на доставките на газ от руските тръбопроводи за Европа няма да предизвикат недостиг на газ през тази зима", подчерта управляващият директор на INES Себастиан Блешке, предаде ДПА.

От асоциацията обясниха, че дори да се отчетат "екстремни температури и допълнителни рискови фактори", при сегашните условия няма да има проблеми с презареждането на газовите хранилища на страната преди зимата на 2023/24 г.

Изявлението на INES ограничи сутрешното поскъпване на природния газ в Европа.

Към 15.30 часа българско газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват с 4,5% към 71 евро за мегаватчас, след като при старта на търговия във вторник поскъпнаха за кратко към 76,90 евро/MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


INES прогнозира, че газовите хранилища на Германия вероятно все още ще бъдат добре запълнени в края на тази зима въпреки енергийната криза.

Ако приемем, че ще има "нормални" температури, съоръженията за съхранение се оценяват на 65% пълни в края на април, съобщи в Берлин Initiative Energien Speichern. Това би било значително повече от 2022 г., когато в края на март запълняемостта на газохранилищата в страната беше на едва 26% и на 35% в края на април.

В момента газовите хранилища са запълнени на около 91%.

Откакто Москва нахлу в Украйна в края на миналия февруари, германското правителство призовава своите граждани да пестят енергия, както и да се опитват да осигурят алтернативни източници, за да компенсират прекъсването на най-големия доставчик на газ в лицето на Русия.

Данните на INES, представени във вторник, показват, че тези мерки, заедно с продължителните необичайно високи температури за зимния сезон, вероятно са били достатъчни, за да прекарат страната през зимата.

Изчисленията моделираха очакваните температури за тази зима спрямо тези от 2016 година.

Дори при екстремно ниски температури и разгръщане на други неочаквани събития, асоциацията не очаква недостиг на газ. "Ако сегашното силно енергоспестяване продължи, Германия ще изкара добре зимата", каза Себастиан Блешке.

В асоциацията членуват 14 компании, които притежават над 90% от капацитетите за съхранение на газ в Германия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна