Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 обмисля две горни граници за цените на руски петролни продукти

Коалицията около Г-7 ще се стреми да определи през февруари две горни граници на цените на руските рафинирани нефтени продукти - едната за продуктите, които се търгуват с премия спрямо суровия петрол, а другата за тези, които се търгуват с отстъпка, посочи пред Ройтерс представител на Г-7.

Коалицията, която се състои от Австралия, Канада, Япония и Съединените щати, плюс 27-членния Европейски съюз, въведе горна граница от 60 долара за барел на руския суров петрол от 5 декември, в допълнение към ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

От 5-и февруари коалицията също така ще наложи тавани на цените на руски нефтопродукти, като дизел, керосин и мазут, за да намали допълнително приходите на Москва от износа на енергия и способността й да финансира инвазията си в Украйна.

Ограничаването на цените на петролните продукти обаче е по-сложно от определянето на ценова граница само за суровия петрол, тъй като има много петролни продукти и тяхната цена често зависи от това къде се купуват, а не от това къде се произвеждат, посочи пред Ройтерс неназованият представител на Г-7.

Позовавайки се на примера с дизела и керосина, които са склонни да се търгуват с надценка спрямо суровия петрол, докато мазутът обикновено се продава с отстъпка, той каза, че това е причината Г-7 да обмисля два ценови тавани.

Докато се стреми да лиши Москва от приходи, коалицията иска да избегне дисбаланс на глобалния енергиен пазар и повишаване на цените за потребителите в собствените им държави.

Международните цени на петрола се повишиха в известна степен след първоначалната горна ценова граница от 5-ти декември 2022 г., поради опасения от прекъсване на доставките, но оттогава отново се понижиха.

Русия пък се ангажира да не продава петрол на страни, които приемат ограниченията, което за Европа може да бъде особено сложно в случая на рафинираните нефтопродукти.

Европа остава силно зависима от руския дизел, като обемите през миналия месец възлизат на почти половината от общия внос на континента въз основа на данни на Refinitiv.

Цените на продуктите зависят от спецификациите, включително съдържанието на сяра и метали. Мазутът с ниско съдържание на сяра, например, се търгува в момента на около 150 долара за тон над този с високо съдържание на сяра. Цените на дизела пък се търгуват с премия от 40 долара за барел над цените на датирания сорт Брент, въз основа на оценки на Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна