Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и техните съюзници разширяват мерките срещу петролната индустрия на Русия

Снимка: Reuters

Съединените щати и техните партньори подготвят нов кръг от санкции срещу руската петролна индустрия с цел ограничаване на цените за износ на рафинирани петролни продукти, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Според информацията на финансовото издание служители на Министерството на финансите на САЩ обсъждат следващия кръг от санкции в цяла Европа, който трябва да влязе в сила на 5-и февруари.

Обмисляните нови мерки ще установят два тавана на цените на рафинираните руски продукти - един за продукти с по-висока стойност, като дизел, и един за износ на рафинирани нефтопродукти с по-ниска стойност, като мазут.

Ден по-рано и агенция Ройтерс съобщи, че коалицията около Г-7 ще се стреми да определи през февруари две горни граници на цените на руските рафинирани нефтени продукти - едната за продуктите, които се търгуват с премия спрямо суровия петрол, а другата за тези, които се търгуват с отстъпка.

Миналия месец САЩ, ЕС и Г-7 се споразумяха да ограничат цените на руския петрол до 60 долара за барел - мярка, която беше предприета за намаляване на приходите на Москва и "стабилизиране на световните енергийни пазари".

Снощи финансовият министър на САЩ Джанет Йелън посочи, че досега петролният ценови таван ограничава енергийните приходи на Русия.

Новият пакет с мерки трябва да допълни хода, приет в началото на декември, посочва "Уолстрийт джърнъл".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна