Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият заместник-командващ руските сили в Украйна инспектира войските в Беларус

Песков: Назначението на Герасимов е свързано с разширяване мащаба на операцията в Украйна

Руският президент Путин (в центъра) с министъра на отбраната Шойгу (вляво) и началника на генщаба Герасимов (вдясно) наблюдават учения на полигона Сергеевски, в Приморски край, Русия, архив, септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, коментира назначението на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ операцията в Украйна, като го свърза с разширяване на мащаба на задачите на руските войски:

"Коментарът (за назначението на Герасимов) беше даден вчера от министерството на отбраната - то е свързвано с разширяването на мащаба на поставените задачи. Нямам какво да добавя към това", заяви днес пред репортери Песков, цитиран от ТАСС.

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че ген. Валерий Герасимов е назначен за командир на обединената групировка от войски, а негови заместници са главнокомандващият въздушно-космическите сили ген. Сергей Суровикин, главнокомандващият сухопътните войски ген. Олег Салюков и заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген.-полк. Алексей Ким.

Същевременно беше съобщено, че делегация, оглавена от ген. Олег Салюков, днес е посетила Беларус, за да провери бойната готовност на разположените там съвместни сили. Това съобщи беларуското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Москва и Минск подсилиха съвместната си военна групировка в Беларус и планират общо авиационно учение там следващия понеделник.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна