Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За риск от недостиг на ток в Нидерландия до 2030 г. предупреди местният оператор TenneT

Снимка: БГНЕС

Нидерландският оператор на електропреносна мрежа TenneT ("ТенеТ") съобщи за възможен недостиг на електроенергия в Нидерландия до края на десетилетието, тъй като преминаването от изкопаеми горива към екологични алтернативи стимулира търсенето, докато производството на електроенергия става все по-зависимо от метеорологичните условия, съобщи Ройтерс.

Електрификацията на производствените процеси и затварянето на европейски електроцентрали, работещи на въглища, газ и ядрено гориво, ще направят международните доставки несигурни, предупреждават от компанията оператор.

Вътрешното предлагане до голяма степен ще бъде достатъчно, за да отговори на търсенето в Нидерландия до 2025 г., но към края на десетилетието се очаква несигурността при енергийните доставки значително да нарасне.

За да се предотврати недостигът, предлагането и търсенето на електроенергия ще трябва да станат по-гъвкави. Трябва да се разработят нови начини за съхраняване на енергия, генерирана от възобновяеми източници, както и трябва да се разшири свързаността с британските и скандинавските електропреносни мрежи, посочват от TenneT.

Миналият месец нидерландското правителство заяви, че планира да построи две нови атомни електроцентрали до 2035 г., които се очаква да осигуряват до 13 на сто от общото производство на електроенергия в страната.

Освен това властите се стремят да разработят начини за съхраняване на големи количества енергия, доставяна от офшорни вятърни паркове под формата на водород.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна