Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Руските енергийни приходи са се увеличили с 28% през 2022 г

Александър Новак, руски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът на Русия Александър Новак заяви в понеделник, че приходите на страната от петрол и природен газ са скочили с 28% през 2022 г. до 2,5 трлн. рубли (около 36,71 млрд. долара), като износът на петрол се е увеличил със 7 на сто, а петролното производството е нараснало с 2 на сто до 535 млн. тона, предаде Ройтерс.

Освен това производството и износът на втечнен природен газ са се увеличили с 8%, но износът на тръбопроводен газ е намалял "в резултат на санкционни ограничения и саботаж на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", уточни Новак на правителствено заседание.

Новак каза още, че "Газпром" е увеличил доставките на газ за Китай чрез тръбопровода "Силата на Сибир" до 15,5 милиарда кубически метра през 2022 г.

Производството на въглища се е увеличило през миналата година с едва 0,3%, но е достигнало най-високото си ниво от 2020 г., според бившият енергиен министър.

През 2022 г. енергийният сектор "демонстрира стабилна работа" и "устойчивост на външни предизвикателства", като същевременно гарантира енергийната сигурност на Русия и значително допринася за бюджета на страната, заключи Новак.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна