Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени ще работят с документи от Архива на Вселенската патриаршия

Гръцки православен свещеник на службата за Богоявление в църквата "Св. Георги" в Истанбул, Турция, 6 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български учени ще работят с документи от Архива на Вселенската патриаршия. Това ще стане в рамките на проект на Института за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН), информират от научната институция.

Материалите от Архива на Вселенската патриаршия - Истанбул са неизвестни за родните изследователи, отбелязват от Института. Това предопределя липсата на самостоятелно изследване, свързано с анализа на наличната в този архив изходяща служебна кореспонденция като извор за демографското развитие на населението, обитаващо земите ни през Възраждането, допълват от ИИНЧ-БАН.

Преди години - през 2008 г., ръководителят на проекта проф. Щилиян Щерионов получава достъп до Архива и тогава с негови колеги работят с печатни издания, пазени там, разказа изследователят пред БТА. На базата на това, което тогава работихме, излезе една монография "Гръцкият периодичен печат от XIX век - извор за демографската история на българските земи през Възраждането. На примера на вестник "Анатоликос астир", отбеляза още професорът. Книгата е в съавторство с доц. Венцислав Мучинов.

За сегашния проект проф. Щерионов отбеляза, че тогава са направили една крачка в посока български учени да имат достъп до документите от Архива на Вселенската патриаршия. "На практика на мое име имахме разрешение от Вселенския патриарх тогава. Сега очакваме евентуално това разрешение да бъде потвърдено", каза още той. Тогавашният архивопазител споделя с българите, че де факто те са първите български учени след Иван Снегаров, които имат достъп до Архива на Вселенската патриаршия, разказа още професорът. 

Проектът "Документи от Архива на Вселенската патриаршия – извор за демографското развитие на българските земи през Възраждането (2022-2025)" е финансиран по "Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2021 г." на Фонд "Научни изследвания" на Министерството на образованието и науката. По него работата е започнала в края на 2022 г.

Основна цел на учените е набавянето, каталогизирането, разписването, превода, анализа и систематизираното представяне на служебната кореспонденция, свързана с демографската история на българските земи през Възраждането, която се съхранява в Архива на Вселенската патриаршия – Истанбул. 

Благодарение на достъпа на български учени до Архива ще се направи поредната стъпка при създаването на единна база данни по историческа демография на България, която успешно да се впише в общоевропейския масив, отбелязват от ИИНЧ-БАН. Освен това на световната научна общност ще се представят непознати извори за културното многообразие и националната идентичност на населението, обитаващо българските земи. Ще се обособи база за подобряване изучаването на демографската история, особено в контекста на все по-разширяващото се дистанционно обучение, което се предлага от редица институции. Ще се публикува част от дигитализирания изворов материал, посредством което резултатите от проекта ще станат достояние на широката общественост.

Ръководител на проекта е проф. д.и.н. Щилиян Щерионов от департамент "Демография" на ИИНЧ-БАН. В екипа участват учени от департамент "Демография": доц. д-р Венцислав Мучинов, доц. д-р Даниела  Ангелова, гл. ас. д-р Борис Боев, както и учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. д-р Светослав Риболов, ас. д-р Йоанис Каминис, гл. ас. д-р Александра Трифонова и от Института по литература д-р Борислава Иванова. 



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени