Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипкинс е единственият кандидат за наследник на Джасинда Ардърн като лидер на лейбъристите и следователно изборът на партията да стане министър-председател

Нова Зеландия: Хипкинс сменя Ардърн на премиерския пост

Бъдещият премиер похвали предшественичката си Джасинда Ардърн с гръмки думи

Крис Хипкинс говори пред медиите пред сградата на парламента в Уелингтън, Нова Зеландия, 21 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата Лейбъристка партия на Нова Зеландия избра Крис Хипкинс да замени Джасинда Ардърн като неин лидер и 41-ви министър-председател на страната, предаде "Рейдио Ню Зийлънд" (РНЗ), цитирано от Ройтерс. Той беше министър за мерките срещу коронавируса, образованието и държавните служби.

Новото му назначение дойде, след като Ардърн обяви в четвъртък, че се оттегля, заявявайки, че вече няма "достатъчно в резервоара", за да води.

"Това е най-голямата привилегия и най-голямата отговорност в живота ми", каза Хипкинс на пресконференция. "Аз съм енергичен и развълнуван от предизвикателството, което предстои."

44-годишният Хипкинс, единственият номиниран за най-високия пост, заяви, че ще положи клетва в сряда. 

Той похвали лидерството на Ардърн, наричайки я един от най-великите премиери на Нова Зеландия. 

Известен като "Чипи", Хипкинс е избран за първи път в парламента през 2008 година. Той беше назначен за министър на здравеопазването през юли 2020 г. и по-късно през годината стана министър за реагиране на Covid-19.

Още назначения

Лейбъристите в Нова Зеландия избраха Кармел Сепулони за вицепремиерка - първият човек в страната от тихоокеански остров, който заема тази позиция.  Потеклото на 46-годишната Сепулони е от Самоа, Тонга, Нова Зеландия и Европа, отбелязват медиите. Понастоящем тя отговоря за няколко ресора, след които са социалното развитие, заетостта и изкуствата, културата и наследството.

Сепулони заяви, че за нея е "огромна чест и привилегия" да бъде предложена за поста.

Грант Робъртсън, който в момента е вицепремиер и финансов министър, се очаква да запази финансовия ресор.

Преди Хипкинс официално да стане министър-председател, Ардърн трябва да връчи оставката си на представителя на крал Чарлз Трети в Нова Зеландия – генерал губернаторката Синди Киро. След това Киро ще назначи Хипкинс и той ще положи клетва.

Хипкинс поема премиерския пост в момент, когато неговата Лейбъристка партия изостава от дясноцентристката опозиция на Националната партия в социологическите проучвания, а страната се очаква да изпадне в рецесия в навечерието на общите избори през октомври.

Популярността на лейбъристите намалява на фона на обществената реакция заради налаганите Сovid мерки, нарастващите разходи за живот и нарастващите опасения за престъпността.

Хипкинс заяви, че фокусът на правителството му ще премине от пандемията към стимулиране на икономиката.

"Covid-19 и глобалната пандемия създадоха здравна криза. Сега тя е икономическа и там ще бъде фокусът на моето правителство", каза той.

(изт.: БТА, DPA, AFP, Reuters)


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна