Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна има достатъчно енергийни резерви, за да изкара зимата въпреки руските въздушни атаките

Денис Шмигал, премиер на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна разполага с достатъчно запаси от въглища и природен газ за оставащите зимни месеци въпреки многократните руски атаки срещу нейната енергийна система, заяви във вторник премиерът на страната Денис Шмигал, предаде Ройтерс.

Шмигал каза, че ситуацията в енергийния сектор остава трудна, но под контрол след продължилата месеци руска кампания от въздушни удари с безпилотни самолети и ракети по критична инфраструктура, която повреди около 40% от енергийната система на страната.

"Засега всички опити на Русия да потопи Украйна в мрак се провалиха", каза Шмигал на заседание на правителството.

"Имаме достатъчно резерви, за да продължим и завършим отоплителния сезон в нормален режим. Около 11 милиарда кубически метра газ се съхраняват в газовите хранилища и близо 1,2 милиона тона въглища са в хранилищата", посочи той.

Въпреки необичайно топлото време през декември и януари, всички региони на Украйна се намират под планирани спирания на електричеството поради енергиен дефицит. Мрежовият оператор Ukrenergo обаче каза, че производството на енергия се е повишило тази седмица.

Денис Шмигал посочи, че правителството е одобрило решение да позволи на държавния петролен и газов монополист "Нафтогаз" да получи грантови средства в размер на 189 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за допълнителни покупки на газ.

Той каза, че Украйна също така продължава да работи с партньори за ускоряване на ремонтните дейности за възстановяване на съоръженията за производство и разпределение, за да направи енергийната система по-малко централизирана и да приложи нови програми за енергийна ефективност.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени