Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Подкрепяме Украйна, трябва да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира и да въвлече НАТО

Първите танкове "Леопард" ще пристигнат в Украйна след три месеца

Германският канцлер Олаф Шолц (в центъра) говори в Бундестага в Берлин, 25 януари 2023 г. На втори план - горе вдясно: германският министър на отбраната Борис Писториус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия винаги ще бъде начело в подкрепата за Украйна срещу руската инвазия, но също така ще гарантира, че конфликтът няма да ескалира и да въвлече НАТО, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Границите не трябва да се променят чрез агресия", каза още канцлерът на Германия в обръщение към Бундестага по повод решението на германското правителство да достави 14 танка "Леопард" 2А6 на Киев.

"Целта е бързо да се съберат два танкови батальона с танкове "Леопард" 2 за Украйна", отбеляза още Шолц, цитиран от Си Ен Ен. Обучението на украинските сили за използване на танковете "ще започне скоро" в Германия, допълни той.

И още: "Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна", заяви Шолц в своето изказване пред депутатите, като добави, че в същото време Германия трябва да гарантира, че войната няма да "ескалира във война между Русия и НАТО". "Ние винаги ще имаме предвид този принцип", заяви Шолц.

Германският канцлер каза още, че президентът на САЩ Джо Байдън е добър партньор на Германия и техните наскорошни разговори са били в приятелски тон.

Канцлерът добави, че Германия ще предостави танкове заедно със САЩ. Неотдавна медии, сред които "Уолстрийт джърнъл" и "Политико", писаха, че президентската администрация на САЩ възнамерява да изпрати танкове "Ейбръмс” на Украйна.


Германските танковете могат да бъдат въведени в експлоатация в Украйна след около три месеца, поясни министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.


Първите танкове "Леопард" от Германия може да пристигнат в Украйна след около три месеца, съобщи министър Писториус след заседание на комисията по отбрана на Бундестага в Берлин, цитиран от ДПА.

По думите му обучението и определянето на маршрутите за доставка ще започне много скоро. Писториус нарече решението за предоставяне на танковете "историческо", защото е взето съгласувано в условията на "изключително взривоопасна обстановка в Украйна".

Но той заяви: "Това не е повод за празнуване". Писториус добави, че проявява голямо разбиране към тези, които имат опасения. "Но това, което е ясно, е, че няма да станем страна в тази война, ще се погрижим за това."


Междувременно говорител на германското правителство каза, че Германия засега не е получила искания от партньорски страни за реекспорт на танкове "Леопард 2" в Украйна, освен от Полша. Партньорските страни вероятно ще обявят плановете си през "идните часове и дни", добави говорителят.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна