Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IBM оправда очакванията за приходите и печалбите си през последното тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният гигант IBM като цяло оправда очакванията за приходите и печалбите през последното тримесечие и същевременно представи малко по-позитивни от прогнозите на анализаторите перспективи за продажбите през настоящата година.

IBM отчете приходи в размер на 16,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2022 г. - бе промяна спрямо същия период на 2021 г. и надвишавайки прогнозите на Уолстрийт за продажби за 16,4 долара продажби. В същото време отчете нарастване на нетната печалба със 17% до 2,9 милиарда долара, като печалбата на акция се покачи с 15% до 3,13 долара на акция, потвърждавайки прогнозите на анализатори и икономисти.

"С нашето стабилно представяне през четвъртото тримесечие приключихме една година, в която повишихме приходите си над средното ни едноцифрено ниво“, коментира председателят на IBM и главен изпълнителен директор Арвинд Кришна. "Гледайки напред към 2023 г., очакваме ръст на приходите за цялата година в съответствие с нашия осреднен едноцифрен модел".

IBM очаква ръст на приходите за цялата 2023 г. в съответствие с този модел, което би означавало приходи за над очакваните от пазара 60,8 милиарда долара. Компанията прогнозира и свободни парични потоци за 10,5 млрд. долара - по-малко от очакваните от анализаторите 11,02 млрд. долара.

IBM също така планира да съкрати около 3900 служители, според интервю на агенция Блумбърг с главния финансов директор на компанията Джеймс Кавано. Съкращенията ще се съсредоточат върху оставащия персонал след отделянето на компанията от бизнеса за инфраструктурни услуги Kyndryl и нейното звено Watson Health, като това ще струва на IBM около 300 милиона долара.

Кавано също така каза, че компанията все още очаква да наема служители в райони с "по-висок растеж".

Технологичният гигант имаше повече от 282 000 служители в края на 2021 г., според последния годишен отчет.

След представения финансов отчет акциите на IBM поевтиняват с близо 2% преди началото на търговията на Уолстрийт.

Графика на IBM (в долари за акция)



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна