Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германия няма да изпрати изтребители на Украйна

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Олаф Шолц повтори днес, че Германия няма да изпрати изтребители на Украйна, докато Киев засилва призивите си за по-модерни оръжия от Запада, които да помогнат за отблъскване на руската инвазия, предава АФП.

Шолц едва в сряда се съгласи да изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и да позволи на други европейски държави да изпратят свои, след седмици на интензивни дебати и нарастващ натиск от страна на съюзниците, коментира агенцията.

"Мога само да посъветвам да не влизаме в постоянна война, когато става въпрос за оръжейни системи", заяви Шолц в интервю за вестник "Тагесшпигел".

"Ако веднага след като е взето решение (за танковете), в Германия започва следващият дебат, това не изглежда сериозно и подкопава доверието на гражданите в правителствените решения."

Решението на Шолц да даде зелена светлина за танковете беше придружено от съобщението на САЩ, че ще изпратят 31 свои танка "Абрамс".

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Берлин и Вашингтон за стъпката, разглеждана като пробив в усилията за подкрепа на разкъсваната от война страна.

Но Зеленски веднага подчерта, че Украйна се нуждае от повече тежки оръжия от съюзниците от НАТО, за да отблъсне руските войски - включително изтребители и ракети с далечен обсег на действие.

В интервюто си Шолц предупреди да не се повишава "рискът от ескалация", докато Москва вече остро осъди обещанията за доставка на танкове.

"Няма война между НАТО и Русия. Няма да допуснем подобна ескалация", каза Шолц.

Канцлерът добави, че е "необходимо" да продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин. Последният телефонен разговор между лидерите беше в началото на декември.

"Ще разговарям отново с Путин по телефона", каза Шолц.

"Но, разбира се, също така е ясно, че докато Русия продължава да води война с нестихваща агресия, настоящата ситуация няма да се промени".

Руският президент Владимир Путин не е предвидил телефонни разговори с германския канцлер Олаф Шолц, но е отворен за контакти, заяви междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Все още няма договорени телефонни разговори. Путин остава отворен за контакти", каза Песков, коментирайки думите на Шолц, че ще проведе телефонни разговори с руския президент.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!