Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС проучва определянето на Революционната гвардия на Иран за "терористична организация"

Снимка: ec.europa.eu

ЕС проучва правни възможности за определяне на Революционната гвардия на Иран като "терористична организация", което би представлявало голяма политическа промяна, рискуваща да сложи край на всякакви надежди за възстановяване на международното споразумение, насочено към предотвратяване на Техеран да развие капацитет за производство на ядрено оръжие, съобщава "Файненшъл таймс".

Ходът, който има подкрепата на Франция и Германия – двете страни по международно ядрено споразумение с Иран – идва в отговор на доставката на Техеран на въоръжени дронове на Русия за използването им във войната срещу Украйна, както и заради насилственото потушаване на вътрешните протести в Ислямската република.

Париж и Берлин изразиха подкрепата си за мярката на среща на външните министри през миналата седмица, казаха пред финансово издание четирима еврослужители, запознати с дискусиите. В рамките на следващите три седмици правната служба на ЕС ще изготви становище за 27-те страни членки на единния блок относно законността на мярката.

"Да, някои държави членки подкрепят това предложение", посочи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и добави: "Мнозина биха били "за".

Изключително необичайно е правителствата да определят армията на друга държава като терористична организация и подкрепата за този ход подчертава втвърдяващата се позиция на западните столици спрямо ислямската република, отбелязва "Файненшъл таймс".

Обединеното кралство вече извършва собствен преглед дали да наложи подобно определение на гвардейците, най-мощното крило в апарата за държавна сигурност на Иран. Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп пък вече обяви Революционната гвардия на Иран за терористична организация още през 2019 г.

Позициите на Германия и Франция са важни, защото двете страни, заедно с Обединеното кралство, Русия и Китай, са подписали ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Франция има интерес от потенциално обявяване на определени регионални подразделения на Революционната иранска гвардия като терористични организации, а не на цялата институция, посочи неназован френски представител. Френското външно министерство обаче не отговори на искането за коментар от страна на "Файненшъл таймс".

Германското външно министерство пък заяви, че "има не само политически, но и големи правни пречки" за подобно определяне като терористична организация.

Борел, подкрепян от Париж, Берлин и Лондон, е водещият посредник на непреките преговори между САЩ и Иран в опит да спаси това, което е останало от ядрено споразумение, известно като JCPOA.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени