Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Реквием на Габриел Форе“ ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР в музея „Земята и хората“

В юбилейния си 70-и сезон Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще посвети специален концерт на един от именитите диригенти Михаил Милков. Той ще се състои на 9 февруари, от 19.00 часа в Националния музей „Земята и хората“.  

Повече от 40 години маестро Милков ръководи емблематичния състав на Радиото, а през 2023 година се навършват 100 години от рождението на диригента. С него Смесеният хор на БНР записва стотици творби от български и чуждестранни автори, които се пазят в Златния фонд, като част от уникалното национално музикално наследство.

Сред впечатляващите скъпоценни експонати в музея „Земята и хората“  ще прозвучи и едно от най-ценените и вдъхновяващи произведения - Реквиемът на Габриел Форе. Уникално произведение в много отношения сред други от този жанр. Модернизираните черти на бароковата музика тук се съчетават с предшествениците на импресионизма и интонациите на френския шансон. Необичайно за този жанр е преобладаващото присъствие на светлинните образи. Акцентът се прехвърля от идеята за неизбежността на смъртта към образите на безкрайния живот, триумфа на светлината и любовта. 

Солисти в Реквиема ще бъдат Ева-Перчемлиева-Тъканова /сопран/, Йосиф Славов /баритон/ и Благовеста Ангелова /орган/

Програмата включва също творби от Букстехуде, Дуранте, Бах, Брамс и др. 

Билети са налични в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.