Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът на жп трасето до Сърбия – част от европейския коридор "Изток – Запад"


Строителството на участъка от Петърч до Драгоман е част от жп магистралата до Сърбия и европейския коридор "Изток – Запад".

С тази мащабна европейска инвестиция ще се подобри свързаността на България с държавите от централна и западна Европа и ще се повиши конкурентоспособността на железопътния транспорт.

Обект "Строителство на железен път, контактна мрежа и съоръжения на жп участък Петърч - Драгоман, проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк - Драгоман" се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 година.

Стойността на договора за строителство е 275 милиона лева без ДДС, а негов изпълнител е "Терна" АД.

От Министерството на транспорта очакват, когато проектът бъде изпълнен, да даде нова визия на железопътния сектор на България.



Мартин Георгиев, директор на Дирекция координация на програми и проекти в Министерство на транспорта и съобщенията и ръководител на управляващия орган на Оперативната програма, поясни:

"След като проектът бъде реализиран, времето за пътуване между София и Драгоман ще се намали наполовина. Ще бъде изградена нова жп гара Сливница и ново приемно здание Петърч. Гарата в Алдомировци ще бъде реконструирана. Предвижда се и повишаване на безопасността. За да бъде сведен до минимум шумът за живеещите в района на гарите, ще бъдат изградени и шумозащитни съоръжения".

Мартин Георгиев допълни: "Този обект е със статут на обект от национално значение".

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който даде старт на проекта, изтъкна, че той ще допринесе за по-силна икономика, за удобства на гражданите и за по-чиста природа.

По материала работи Мила Миленова.

По публикацията работи: Екип БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна