Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" запази без промяна добивите си на петрол на фона на несигурностите около Китай и Русия

Снимка: Алами/Ройтерс

Петролният картел "ОПЕК +" реши да запази производството си на суров петрол без промяна, тъй като пазарът на черното злато очаква яснота относно търсенето в Китай и доставките от Русия, предаде Блумбърг. Следващото заседание ще се проведе на 3-ти април.

Саудитска Арабия и нейните партньори ще продължат да поддържат добива на нивата, определени в края на миналата година, когато обявиха сериозно съкращаване на производството от 2 млн. барела на ден в сила до края на 2023 г., за да балансират пазарите на фона на крехката световна икономика, казаха делегати след края на днешното онлайн заседание.

Цените на петрола започнаха 2023 г. нестабилно, като поскъпването от средата на януари започна постепенно да избледнява към края на месеца. Това накара Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, водени от русия, да останат предпазливи, въпреки че от петролното индустрия прогнозират покачване на цените по-късно тази година.

Днешното решение беше очаквано от пазарните участници и от енергийните анализатори.

Решението на Китай да отмени почти три годишните строги локдауни заради политиката на "нулев Covid" стимулира съживяването на пътуванията в най-големия вносител на петрол в света. Вътрешните въздушни пътувания в азиатска държава скочиха с 80%, тъй като туристите се втурнаха към популярни местни дестинации. Въпреки това настроенията остават предпазливи, като ключови китайски индикатори показват приглушено икономическо възстановяване, след като страната трябваше да се бори с възобновяване на случаите на коронавируса.

"ОПЕК +" също така се опитва да прецени въздействието на санкциите върху Русия, която е важна част от петролния картел. Анализаторите очакват спад в руското петролно производство, тъй като забраната на Европейския съюз върху вноса на суров петрол от страната влиза в пълна сила от 5-и февруари, обхващайки и рафинираните горива. Въпреки това доставките на петрол досега остават изненадващо устойчиви.

Междувременно руският вицепремиер Александър Новак каза в сряда, че световният пазар на петрол е "доста стабилен" и че цените са "приемливи" и "формирани въз основа на търсенето и предлагането" благодарение на решенията на "ОПЕК +".

В интервю за Русия 24 Новак каза, че търсенето на петрол вероятно ще нарасне с подобряването на ситуацията с Covid-19 в Китай. Той също така посочи, че вътрешното производство на петрол и износът от Русия също са стабилни въпреки западните санкции.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна