Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Икономиката на САЩ се забави значително през 2022 г.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Съединените щати се забави "значително" през 2022 г., заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

Говорейки на пресконференция, след като Фед повиши основния лихвен процент с 0,25%, Пауъл подчерта, че централната банка е "свършила много работа", но "има още да се върши", подчертавайки, че Фед е силно ангажиран с намаляване на инфлацията до 2 на сто.

Според него положителният икономически растеж ще продължи "с доста слабо" темпо през 2023 г., но настоя, че САЩ няма да изпаднат в рецесия.

В отговор на въпрос дали смята, че САЩ могат да влязат в рецесия, Пауъл посочи, че повечето анализатори са съгласни с него, че страната ще успее да поддържа позитивен растеж, "както го направи миналата година". Според него "глобалната картина се подобрява слабо".

Стабилността на цените е "основата" на икономиката и течащи повишения на лихвите ще бъдат подходящи, отбеляза още той.

Джеръм Пауъл отбеляза, че не вижда централната банка да намали основните лихвени проценти тази година въпреки наскоро наблюдаваното отслабване на инфлацията.

Въпреки забавянето напоследък, инфлацията все още е доста над целта на централната банка от 2% и Фед ще се нуждае от повече доказателства, за да бъде убеден, че инфлацията се намира на "траен низходящ път", подчерта Джером Пауъл и отбеляза, че историческите данни показват, че паричната политика не трябва да се облекчава твърде рано.

Джеръм Пауъл отбеляза, че не вижда централната банка да намали основните лихвени проценти тази година въпреки наблюдаваното наскоро отслабване на инфлацията.

Председателят на Фед посочи още, че пазарът на труда в страната остава "много силен". Коментирайки увеличаването на новооткритите работни места в частния сектор на САЩ през януари (със 106 хиляди, според данни на ADP) и свободните работни места през декември 2022 г., Пауъл отбеляза, че тези данни появяват известна нестабилност през последния период, описвайки ги като един от факторите, които Фед разглежда, когато определя своята парична политика.

Той обаче изрази облекчението си, че повишенията на лихвените проценти, които централната банка предприе за борба с инфлацията, досега не са отслабили пазара на труда.

Пауъл също така изтъкна, че въпреки малко по-облагодетелстващите икономически резултати, които страната наблюдава напоследък и отслабването на инфлацията, Фед "все още не е в достатъчно рестриктивна позиция" и че ше бъдат "подходящи" допълнителни увеличения на лихвите.

Той подчерта, че е много трудно да се управлява риска от възстановяване на инфлацията, в случай че повишенията на лихвените проценти "подействат твърде малко".

Отбелязвайки, че данните, които ще постъпят преди следващото заседание на Фед през март, ще определят по-нататъшната посока, Пауъл подчерта, че все още съществува риск "след шест до дванадесет месеца инфлацията да се върне", в случай че определените лихвени проценти се окажат твърде слаби. "Нямаме стимул и желание да затягаме паричната политика, ако сме сигурни, че инфлацията намалява по-бързо, отколкото очакваме, като след това разполагаме с инструменти, които биха работили върху това“, добави той.

Пауъл заключи, че е "много преждевременно да се обяви победа", отбелязвайки, че инфлацията в САЩ все още е на най-високото ниво от четиридесет години.

Коментирайки какъв ще бъде процесът на понижаване на инфлацията от настоящите 6,5% до целевото ниво от 2%, Пауъл призна: "Все още не знаем, тъй като инфлацията може да спадне по-бързо или да отнеме повече време".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени