Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„70 години с нашата музика – солистите“ е концертът на Оркестъра за народна музика на БНР на 16 февруари

„Оркестър от солисти“ - така музикалната критика нарича Оркестърът за народна музика на БНР. В концерта на 16 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР, озаглавен „70 години с нашата музика – солистите“ ще видим и чуем именно тях. Изключителна виртуозност, индивидуален почерк, впечатляващо вплетен в общата „музикална шевица“, разкриваща богатството на българското фолклорно наследство  чрез пулсиращото сърце на състава от неповторими артисти. Всичко това ще усетим на сцената в емблематичното за националното радио Първо студио.  

Солистите на оркестъра Росен Генков, Пейо Пеев, Христина Белева, Николай Петров, Бисер Соколов, Мартин Владимиров, Симеон Илиев, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Петьо Костадинов, Петър Миланов, Иван Цонков ще представят рядко изпълняван днес репертоар, но изключително интересен в стилово отношение. 

С този концерт Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов отдава почит и към голяма част от композиторите, диригентите, изпълнителите и солистите в своята 70-годишна история. Сред тях са Христо Тодоров, Коста Колев, Анастас Наесумов, неизменно свързани с развитието на състава през втората половина на XX век.

Публиката в Първо студио на БНР ще чуе и нови авторски пиеси, написани по повод юбилея от композитори, доказали своето перо в стилистиката на ОНМ: Георги Андреев, Димитър Трифонов, както и „пишещите музиканти“ в оркестъра – Ангел Димитров, Костадин Генчев и диригентът Димитър Христов.

Билети за концерта са налични в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.