Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийският огън ще пътува по море до Франция

Огънят ще бъде запален в Древна Олимпия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийският огън ще пътува по море, съобщава АП. Вместо да пристигне по земя, символичният пламък за Игрите в Париж през 2024 година ще стигне до предназначението си по море от родното си място в Гърция, като ще бъде на борда на тримачтов кораб, който ще акостира в пристанището на Марсилия.

Организаторите в Париж обявиха в петък за пътя на огъня в кметството на Марсилия. Градът е бивша гръцка колония, основана преди 2600 години.

Според традицията пламъкът ще бъде запален от слънчевите лъчи на церемония в Древна Олимпия. След това ще бъде пренесен с факла до Атина и пред Средиземно море с кораб до известното Старо пристанище на Марсилия, където огънят ще бъде посрещнат от флотилия от лодки по крайбрежието на Франция, заявиха организаторите.

Той ще пътува до яхтеното пристанище на Марсилия, където ще се проведат олимпийските състезания по ветроходство, а стадионът в Марсилия ще бъде един от домакините на мачовете по футбол.

След това огънят ще бъде пренесен по суша в традиционна щафета с факла, преди да пристигне в Париж, за да запален жертвеникът и официално да се открият олимийските игри, които ще се проведат между 26 юли и 11 август 2024 година..


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!