Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на януарските приходи на Русия от петрол и газ до най-ниското ниво от август 2020 г.

Месечните приходи на Русия от нефт и газ са спаднали през януари до най-ниското им ниво от август 2020 г., съобщи в петък руското финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

Според представения от министерството доклад приходите за януари 2023 г. от нефт и газ са намалели с 52,1 милиарда рубли (с около 740 милиона долара) поради "по-малък обем такси за износ на газ“ на фона на затягането на западните санкции срещу страната.

Месечните данъчни и митнически приходи от продажби на енергия са намалели с 46% в рамките на една година, отразявайки факта, че докато цената на петрола Брент беше без съществена промяна, средната месечна цена на руски петрол Уралс отбеляза спад с 42%, според министерството.

Руското правителство е спечелило 11,6 трилиона рубли (165 милиарда долара) от продажби на петрол и газ миналата година, съобщиха още финансовото министерство.

Москва разчита на многомилиардните си печалби от продажби на нефт и газ, за да финансира бюджетните си разходи и е принудена да започне да продава някои международни резерви, за да покрие недостига.

Данните на финансово министерство също така показват, че приходите на бюджета от енергия са спаднали с 54% спрямо печалбите през декември за 931,5 милиарда рубли (около 13,2 млрд. долара), въпреки че те са "надути" от еднократно данъчно плащане от страна на монополния износител на газ "Газпром".

През януари енергийните бюджетни приходи възлизат на 425,5 млрд. рубли (6,05 млрд. долара).

Министерството на финансите също така заяви, че почти ще утрои дневните си продажби на чуждестранна валута до 8,9 млрд. рубли (130 млн. долара) на ден през следващия месец, за да компенсира спада в приходите от петрол и газ.

Западът, който преди това най-доходоносният енергиен пазар на Русия, отговори на руската инвазия в Украйна, като наложи санкции относно руските енергийни приходи, които санкции ще се затегнат допълнително.

Брюксел се надява, че тези санкции и ограничения ще преустановят 90% от износа на руски петрол за Европейския съюз, а страните членки намалиха дела на руския газ във вносния си микс от повече от 40% на под 15%, откакто Русия нахлу в Украйна, напомня Ройтерс.

Международните ограничения, включително таван на цената руския петрол от 60 долара за барел, наложен от Г-7 и техните съюзници, означават, че руският петрол Уралс, който преди се търгуваше на подобна цена като Брент, сега се продава с голяма отстъпка.

Средната цена през януари е била от 49,48 долара за барел, съобщиха от финансовото министерство, което е спад от 42% спрямо януари 2022 г. В петък петрол Брент се търгува за около 82 долара за барел, докато руският Уралс - за около 53,60 долара за барел.

Графики на петрол Брент и на петрол Уралс (в долати за барел)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна