Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложи санкции на борда на директорите на ирански производител на дронове

Снимка: gulfif.org

В петък Съединените щати наложиха санкции на борда на директорите на иранския производител на дронове Paravar Pars, съобщи американското финансово министерство, добавяйки, че ирански дронове са били използвани от Русия за атака на критична инфраструктура на Украйна, предаде Ройтерс.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите постави под санкции осем висши ръководители на Paravar Pars.

Производителят на дронове вече беше санкциониран преди това от Съединените щати и Европейския съюз за производството на дронове за аерокосмическите сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (Революционната гвардия на Иран - IRGC).

"Иранските субекти продължават да произвеждат безпилотни летателни апарат (UAV) за IRGC и военните на Иран. В по-общ план Иран доставя UAV за бойните операции на Русия за поставяне на прицел на критична инфраструктура в Украйна“, каза Брайън Нелсън, висш служител по санкциите на Министерството на финансите на САЩ.

В резултат на действието от петък цялата собственост и интереси в собственост на тези санкционирани лица, които са в Съединените щати или са притежание или контрол на лица от САЩ, трябва да бъдат блокирани и докладвани на OFAC, каза Министерството на финансите. Хората, които участват в трансакции с посочените днес лица, могат сами да бъдат изложени на санкции, добави отделът на финансово министерство.

Във вторник Съединените щати наложиха нови търговски ограничения на седем ирански предприятия за производство на дронове, които Русия е използвала за атака срещу Украйна.

Откакто Русия започна войната си срещу Украйна през февруари 2022 г., Съединените щати и над 30 други страни се стремят да деградират нейната военна и отбранителна промишлена база, като ограничат достъпа й до отбранителни нужди.

Мисията на Иран към ООН в Ню Йорк заяви във вторник след наложените санкции: "Санкциите нямат ефект върху капацитета за производство на дронове на Иран, тъй като всичките дронове се произвеждат в страната. Това е силна индикация, че дроновете, които са свалени в Украйна и използват части, произведени от западни страни, не принадлежат на Иран".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени