Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 жертви по-малко на пътя

6
Снимка: Радио Шумен

Шумен стана първа спирка на националната гражданска кампания "Мисия безопасни пътища". Инициативата е на Института за пътна безопасност и негови представители дойдоха за среща с граждани, с пострадали от катастрофи и отговорни институции.

Институтът предлага пет важни стъпки, които ако се предприемат от правителството, могат да намалят жертвите на пътя. Още в първата година те ще бъдат с 50 - 100 души по-малко на годишна база, обяви Богдан Милчев от неправителствената организация.


Сред исканията са нов Закон за движение по пътищата, но интересното e, че не се предлагат нови и по-високи санкции за шофьорите.

Според представители на института, настоящият закон се ползва като "хранилка за пълнене на бюджета". Освен това и не са вменени отговорности за всички участници в движението.

Институтът за пътна безопасност е подготвил пътна карта, която ще представя на срещите си в цялата страна и ще събира подписи в подкрепа за нейното приемане от правителството.


На днешната среща в Шумен Богдан Милчев обясни, че промяната, която предлага "Мисия безопасни пътища", се базира на известния шведски модел "Визия 0". Смъртността на пътя през 2019 г. в Швеция е 22 души на 1 милион население. През миналата година у нас жертвите са 525 души, а ранените над 8400.

Милчев уточни, че Институтът за пътна безопасност финкционира на доброволчески принцип и всеки може да стане член. Целта му е да бъде инструмент за въздействие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна