Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелика Ненова и Никола Кънов с титли в шахмата

Момент от партиите от шестия кръг при младежите.
Снимка: БФШ 2022

Анджелика Ненова и Никола Кънов спечелиха титлите от държавното първенство до 20 години по класически шамхат в столичния хотел „Маринела“. Шампионите получиха купа, златен медал, парична премия и грант за участие на световното индивидуално първенство по класически шахмат за младежи, което ще се проведе в края на 2023 година.

При девойките спечели 12-годишната Анджелика Ненова (ШК „ЦСКА“ - София). На второ място се класира ФМ Надя Тончева (ШК „Левски“ - София), а на трето - Патриция Найманова (ШК „Михаил Тал“ - Червен бряг).

По време на държавното първенство Анжелика успя да спечели 5,5 точки от 6 изиграни партии. Тя има зад гърба си редица успехи в шахмата. През изминалата година е шампионка на България по блиц. През 2021-ва дебютира на Държавното първенство и успява да завоюва титлата по ускорен шахмат. Носител е на шампионската титла „Морско конче“ до 12 години (2020 г.). Многократна шампионка е на ЦСКА и през изминалата година, на годишните награди на Обединени спортни клубове ЦСКА заслужено печели приза „Млада надежда“.

Шампионът на България при младежите до 20 години за тази година е 15-годишният ФИДЕ майстор Никола Кънов (ШК „Елит“ - София). По време на оспорваните двубои той успя да постигне 6 точки. От началото на годината Никола е с най-висок международен рейтинг по класически шах при младежите до 17 години в България, на 12-то място е в Европа и на 24-то място сред връстниците си в света. 

Печелил е шампионските титли в страната при младежите по класически шахмат, ускорен шахмат и блиц. През 2020 г. става шампион на България при момчетата до 14 години. Бронзов медалист е в различни възрастови групи от първенствата на Европейския съюз - 2017 г. (до 10 г.), 2019 г. (до 12 г.) и 2021 г (до 14 г.). 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна