Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия планира да предостави на Украйна помощ за над 7 млрд. долара в рамките на пет години

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Норвегия предложи в понеделник неговата страна, основен износител на петрол, да предостави около 75 милиарда норвежки крони (7,3 милиарда долара) помощ на Украйна в рамките на пет години.

"Целим се да осигурим единно споразумение по този въпрос в парламента", каза премиерът от Лейбъристката партия Йонас Гар Стьоре на пресконференция след среща с норвежки опозиционни лидери, предаде Ройтерс.

Скандинавската страна очаква държавните ѝ приходи да нараснат до рекордни нива след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като цената на газа, продаван за Европа, скочи рязко през миналата година.

Стьоре, изправен пред критики от някои държави и от част от опозицията у дома за индиректна печалба от войната, обяви в края на 2022 г. план за предоставяне на многогодишна помощ на Украйна, без обаче да посочи конкретна сума.

През 2023 г. половината от обещаната помощ ще финансира военните нужди на Украйна, докато останалата част ще отиде за хуманитарни нужди, въпреки че това разделение може да се промени през следващите години, каза още той.

Норвегия също така трябва да даде 5 млрд. крони допълнително тази година в помощ на бедните страни, страдащи от скока на световните цени на храните след войната в Украйна, отбеляза Стьоре.

Правителството на малцинството на Стьоре трябва да поиска одобрението на парламента за средствата, които ще увеличат годишните разходи на Норвежкия суверенен фонд, който е най-големият в света с активи от близо 1,4 трилиона долара.

Основната опозиционна Консервативна партия заяви, че очаква да подкрепи плана, който подлежи на финални преговори през следващите седмици.

През 2022 г. Норвегия стана най-големият доставчик на газ в Европа поради спад на руските газови потоци. Освен това е вторият по големина производител на петрол в Европа след Русия.

Притоците към Норвежкия суверен фонд нараснаха миналата година от приходите на държавата от петрол до 1,1 трлн. крони или 108 млрд. долара - почти три пъти повече от предишния рекорд, поставен през 2008 г., отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна