Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България приема Казахстан за Купа „Дейвис“

Отборът за Купа "Дейвис" ще бъде домакин през септември.
Снимка: БФТ

Беше изтеглен жребият за Световни групи едно и две на отборния тенис турнир за мъже Купа „Дейвис“.

Съставът на България ще се изправи срещу втория поставен и бивш четвъртфиналист в турнира тим на Казахстан в група едно. Ние ще сме домакини на двубоя.

Той трябва да се проведе или на 15-16 септември, или на 16-17 септември 2023 година по решение на страната домакин.

Победителят от срещата се класира за квалификациите за финалите на Купа „Дейвис“ през 2024-а. Загубилият отбор ще играе плейоф с победител от двубой от Световна група две за оставане в първата група.

Капитанът на България Валентин Димов обяви, че двубоят ще бъде на червени кортове.

"Нямам как да очакваме лесен противник в Световна група I. Колкото по-нагоре се изкачваш, толкова по-трудно става. Това е нормално. Казахстан е преодолим съперник. Хубавото е, че сме домакини и имаме право на избор на настилка. Ще играем на клей, най-вероятно на кортовете на Националния тенис център в София. Ще трябва да направим оптимална подготовка, за да ги преодолеем. Няма да бъде леко, но вярвам, че ще имаме подкрепата на всички тук. На хартия нещата са едно, но в Купа "Дейвис" отборния дух и желанието за победа са определящи. А ние сме показали, че сме силни в това отношение и затова съм оптимист", заяви Димов. 

Той повтори, че се надява Григор Димитров да подсили състава за двубоя с Казахстан през септември.

"Всички ще положим необходимите усилия, ще проведем разговори и се надявам той да дойде и да играе през септември. Смятам, че шансовете това да се осъществи не са малки. Ако стане, ще бъде голяма подкрепа за целия отбор и ще повиши шансовете ни за победа", призна Валентин Димов.

Казахстан стигна до мача с България след загуба с 1-3 от Чили като гост този месец. Капитанът на азиатците Юри Шукин бе повикал Александър Бублик, Тимофей Скатов и ветераните Михаил Кукушкин, Александър Недовезов и Андрей Голубьов, като последните двама играха на двойки.

България пък победи с 3-1 Нова Зеландия в Крайстчърч.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени