Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг се оттегля. Кой ще го наследи?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще приключи мандата си както е планирано през октомври, заяви говорител на алианса, след като вестник "Welt am Sonntag" съобщи, че се работи по неговото ново удължаване.

"Мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг е удължаван три пъти и той е служил общо почти девет години", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"Мандатът на генералния секретар приключва през октомври тази година и той няма намерение да търси ново удължаване".

По-рано "Welt am Sonntag" съобщи, че мандатът на Столтенберг ще бъде удължен отново, защото алиансът работи за поддържане на стбалността по време на войната в Украйна.

Столтенберг, икономист по образование и бивш лидер на норвежката Партия на труда, удължи мандата си в НАТО миналата година.

Той беше министър-председател на Норвегия в периода 2000-01 г. и 2005-13 г., преди да стане ръководител на НАТО през следващата година. Бил е също така министър на финансите и министър на енергетиката.

"Welt" пише, че членовете на алианса искат да дадат на Столтенберг възможността да председателства срещата на върха по случай 75-годишнината на организацията във Вашингтон през април 2024 г. Той също така ще може да кандидатства за поста президент на Световната банка, когато Дейвид Малпас се оттегли приблизително по същото време, пише изданието.

Все още не е взето решение кой ще наследи Столтенберг, но испанският министър-председател Педро Санчес и британският министър на отбраната Бен Уолъс са сред водещите кандидати за поста, посочва германската медия
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна