Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минута мълчание преди срещите от евротурнирите за жертвите на земетресението

Снимка: EPA/BGNES

Европейската футболна асоциация (УЕФА) потвърди въвеждането на минута мълчание във всяка от мачовете в клубните турнири тази седмица в знак на уважение към жертвите на земетресенията в Турция и Сирия.

Над 33 000 души са загинали след земетресения с висок магнитуд в началото на миналата седмица, ударили Южна Турция и Северна Сирия. Според Агенцията за подпомагане на бежанците, която работи на място от името на ООН, броят на жертвите ще се удвои до края на спасителните операции.

Точно преди първия елиминационен кръг в трите турнира на УЕФА потвърди намерението си да отдаде почит към жертвите, за да окаже морална подкрепа и на семействата на жертвите, и към властите в съответните държави. Едноминутното мълчание се въвежда и в Шампионската лига, и в Лига Европа, и в Лигата на конференциите, докато в същото време ще бъдат изнесени на терена банер с посланието "Ние сме заедно с вас" на турски и арабски езици.

Също така УЕФА обяви, че черните ленти на ръкавите могат да бъдат носени както от отборите, така и от съдиите, но според собствена преценка.

Миналата седмица Европейската футболна централа потвърди, че ще дари 150 хиляди евро на Турската федерация по футбол (ТФФ), както и допълнителни 50 хиляди на Организациите Бониян и Таифи – и двете подпомагащи пострадалите от природното бедствие.

Шампионът на Турция Трабзонспор е единствен представител на тази страна, който ще играе в Европа през седмицата. Тимът от черноморското пристанище прима Базел в първи мач от турнира Лига на Конференциите. Истанбул Башакшехир и Сивасспор се класираха директно за осминафиналите като победители в групите си в Лига Европа, а също там но от Шампионската лига идва отборът на Фенербахче.

Заради опустошителното земетресение два състава вече напуснаха турската Суперлига. Това са Хатайспор и ФК Газиантеп.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени