Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка за парламент и още нещо: В Сливенско очакват вота без особен интерес!

В народните приказки всичко хубаво и с успешен край става от третия път. Ако първите два пъти двама от тримата братя не са опазили златната ябълка, то третия път най-малкия брат изпълнява задачата перфектно. Но това явно важи само за приказните светове. В съвременната приказка за парламентарни избори в България тройният опит не даде резултат и стигнахме до пети, някои казват, че може и до шести да опрем.

В Сливен очакват следващите избори през април без особен интерес, а една от причините за това е недоверието към политическите сили, след като за две години не успяха да установят нормален парламентаризъм.

Стоян Радев проследи как от 2021 година до сега партиите в региона са печелили доверието на избирателите, кога са го изгубили, сменяли ли са водачите, листите и разбира се новите очаквания или разочарования от тях. Чуйте още по темата. 


Сливенска област запази шестте си депутатски мандата, след новото преразпределение. Преди много години те бяха седем, но и шест са достатъчни за яростна партийна битка на редовни и извънредни парламентарни избори. 

Хронологично започваме с април 2021 година, където големят победител в областта бе ГЕРБ с 30,80% и цели два мандата. Най-новият играч ИТН успя да вземе един мандат и разби мераците на БСП за два мандата. ДПС и ДБ взеха по един.

Извънредните избори през юли поставиха на един кантар ГЕРБ-СДС и ИТН. Двете партии взеха по два мандата. От битката отпадна ДПС, а БСП и ДБ получиха по един мандат.

Отново избори през ноември – чисто новият играч "Продължаваме Промяната" взеха два мандата, ГЕРБ-СДС отново твърди и предсказуеми в резултата – 2 мандата. ИТН и БСП по един мандат, а ДБ отпада от играта.

Октомври 2022 – избори две в едно – за президент и парламент. ГЕРБ-СДС в Сливенска област отново спечелиха своите твърди два мандата. "Продължаваме Промяната", след управлението си загубиха инерция и взеха един мандат, БСП и ДПС по 1 мандат, "Възраждане" успяха да изтласкат от битката старите играчи ДБ и ИТН и грабнаха депутатско място. 

На 2-ри април се чака нова битка, но кои водачи на листи ще поведат партиите си към доверието на избирателя?

Прегледът от 2021 година до днес показва, че почти няма движение при водачите. Имат ли водещите партии нагласи за промяна на водачите и листите?

Започваме с най-старата партия БСП и нейният областен ръководител Асен Гагаузов.

„Това, че как да кажа има неразбории около БСП и ръководството, това са неща, които ние от доста дълго време влачим. Но така или иначе партията, точно в такива моменти се мобилизира и мисля, че ще имаме едно добро участие в кампанията, предстоящата на извънредните парламентарни избори. Ние ще се борим да имаме при всички случаи един народен представител от Сливен, пък ако стане по-добре няма да се сърдим“. 

ДПС са в процес на номинации, но искат един депутатски мандат, обяви областния лидер Мустафа Мустафов, а за два?

„Не са реалистично, но ние ще направим всичко възможно, разбира се!“

Татяна Султанова от „Продължаваме Промяната“, коментира очакванията им: „Искаме да спечелим най-много мандати. Искаме да съживим широката и силна гражданска енергия в града“.

ГЕРБ-СДС също ще се борят за политическото доверие. Очакванията коментира Десислава Танева, областен лидер и бивш земеделски министър:  

„Изпитвам огромно неудобство, за това, че сме на поредни избори, за това, че отново трябва да помолим хората за обществена подкрепа. И се надявам, вярно е, че сме винаги сме печелили изборите, да имаме достатъчно гласове, за да можем да поемем политическа отговорност за управление на страната“.   

Ще имат ли отражение върху изборните резултати на партията новите санкции по закона „Магнитски“? 

„За мен е абсолютно непонятно и приемам това като чист политически акт“, посочи тя. 

Нагласите са ясни, очакванията също – хората искат работещ парламент, правителство и решаване на натрупаните проблеми. Работа за бъдещите депутати има, стига да я предпочетат пред безсмислените препирни, тежки обиди и хвърляне на кал по опонента в пленарната зала. Това вече сме го гледали! Сега чакаме новото, но не от същото, защото нервите са опънати до край!

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна