Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската безработица на ниво от 3,7% в края на 2022 г.

Ръст на заплатите, но при доста по-висока инфлация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безработицата в Обединеното кралство стабилизира през трите месеца до края на декември 2022 г. на ниво от 3,7% - недалеч от близо 50-годишното дъно от 3,5% през трите месеца до август миналата година (най-ниската британска безработица от далечната 1974 г.), показват данни на официалната британска статистика ONS. Това е

В същото време броят на работещите във Великобритания се е увеличил със 74 000 през последните три месеца на 2022 г. -  значително над пазарните прогнози за увеличение с 40 000 и след повишение с 27 000 през предходния месец.

Междувременно свободните работни места през периода ноември 2022 г. - януари 2023 г. са намалели със 76 000 до 1,134 милиона, което е седмо поредно тримесечно понижение и отразява несигурността в индустриите, тъй като участниците в проучването продължават да посочват икономическия натиск като фактор за задържане на набирането на персонал.

Графика на нивото на безработица във Великобритания


Осредненото седмично заплащане, включвайки бонусите, пък се повиши през трите месеца до края на декември с 5,9% до 630 британски лири в сравнение със същия период година по-рано, но след растеж с 6,5% през предходния тримесечен период до ноември 2022 г.

Изключвайки бонусите обаче, осреднените седмични доходи за периода октомври - декември 2022 г. се увеличиха с 6,7% на годишна база след повишение с 6,5% през предходния период и очаквания за по-слабо повишение с 6,5 на сто. Това е най-голямото повишение на заплащането, откакто се събират тези данни от 2001 г. насам, с изключение на пика по време на коронавирусната пандемия.

Коригирано спрямо високата инфлация обаче, общото заплащане е спаднало в края на миналата година с 3,1%, а изключвайки бонусите - с 2,5% на фона на свиването на жизнения стандарт в Обединеното кралство. Годишната инфлация през декемеври беше на ниво от 10,5%, понижавайки се слабо от пика от 11,1% през октомври и 10,7% през ноември.

Ускореният растеж на основното заплащане във Великобритания подчертава притесненията на Английската централна банка относно разгара на инфлацията в британската икономика, но публикуваните днес други данни предполагат известно охлаждане на пазара на труда.

Британският министър на финансите Джеръми Хънт коментира, че данните, показващи стабилизация на безработицата на ниво от 3,7%, е знак за устойчивост на пазара на труда.

"В трудни времена безработицата, която остава близо до рекордно ниски нива, е обнадеждаващ знак за устойчивост на нашия пазар на труда“, посочи Хънт, цитиран от Ройтерс.

"Най-доброто нещо, което можем да направим, за да накараме заплатите на хората да се увеличат, е да се придържаме към нашия план за намаляване наполовина на инфлацията тази година", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна