Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да променят формата на Купа "Дейвис"

Дейвид Хагърти
Снимка: ITF

Международната федерация по тенис (ITF) ще се придържа към съществуващия формат на Купа "Дейвис", въпреки че прекрати партньорството си с инвестиционната компания "Космос", което доведе до обновяване на системата на провеждане на отборния турнир за мъже, каза президентът на централа Дейвид Хагърти пред агенция Ройтерс.

Преди около месец ITF съобщи, че е прекратила партньорството си с "Космос", зад която стои бившият футболист на Барселона и националния отбор на Испания Жерар Пике.

През 2018 година Пике и ITF обявиха, че сключват 25-годишен договор на обща стойност 3 милиарда долара, като основната цел беше да се възроди турнирът за Купа "Дейвис" и да се осигури благополучието на тениса, като се осигурят полза за играчите, отделните национални федерации, спонсорите и телевизиите.

От 2019 година форматът на Купа "Дейвис" беше променен и турнирът, който е основан през далечната 1900 година, завършваше с едноседмичен финал между 18-те най-добри отбора в света. През 2022 година надпреварата претърпя нова корекция и във финалната му седмица участваха осем състава.

Тази година груповата фаза ще се проведе в четири града от 12 до 17 септември с участието на 16 тима, като осем отбора ще продължат към елиминациите в Малага (Испания) през ноември.

"Много сме доволни от формата, който имаме. Ако се върнем към стария, там основният проблем е, че играчите ще трябва да се ангажират с четири седмици в годината, за да участват", каза Хагърти пред Ройтерс.

"Преди те не знаеха къде ще играят, не знаеха седмиците, в които играят, и не знаеха кои са съперниците им. Това беше една от основните причини да преминем през консултации и да направим промените в изданието от 2019 година. Харесва ни, че вече всичко е ясно. Искаме да сме сигурни, че имаме най-добрите играчи, които участват и че имаме фенове на корта и последователи по целия свят", добави той.

"Миналата година мачовете бяха излъчени в повече от 200 държави, така че отбелязваме всичко това и гарантираме, че продължаваме да увеличаваме силата на конкуренцията", каза още Хагърти.

Базираната в Лондон ITF заяви миналия месец, че разполага с финансови възможности за провеждане на състезанието през 2023-а, а Хагърти добави, че организацията е в "стабилно финансово положение" въпреки края на сделката с "Космос".

"Бордът планира провеждането на Купа "Дейвис" с "Космос" или без "Космос". Така че продължаваме напред. Връзката ни с АТП е една от промените . . . така че очевидно ще работим с тях, за да намерим начини да подобрим конкуренцията, точно както правим всяка година. Ще продължим да намираме добри партньори, съмишленици и спонсори", каза президентът на Международната федерация.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна