Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора - домакин на кръгла маса за въглищата и зеления преход

Снимка: БГНЕС

Дискусионна кръгла маса „ВЪГЛИЩАТА И ЗЕЛЕНИЯT ПРЕХОД – НОВИТЕ РЕАЛНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ЗА БЪЛГАРИЯ“, започва днес от 10 часа в хотел „Верея“. Организатор на форума е Институтът за енергиен мениджмънт, очакват се експерти, представители на енергийния сектор и  на голям брой неправителствени организации.

„В  контекста на наложената политическа нестабилност в страната и реалностите на европейско, регионално и национално ниво е необходим нов поглед по посочената тема с ясна и добре обоснована национална позиция, която да бъде и ефективно отстоявана пред европейските институции“, посочват в мотивите си организаторите. Като причини за организиране на  дискусията,  от Института за енергиен мениджмънт посочват решението за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост, част „Енергетика“, което според тях очертава острата  необходимост от актуален експертен поглед върху темата за въглищата и тяхната роля за националната енергийна сигурност и икономическа стабилност Тази необходимост се подсилва и от все още неуточнените официални позиции по редица въпроси, свързани с енергийното и икономическо развитие на България – напр. такива, свързани с одобрената неотдавна от  правителството визия за развитие на електроенергийния сектор, по все още неуточнените териториални планове за справедлив преход и др, посочват още от Института по енергиен мениджмънт.

 Кръглата маса, посветена на зеления преход и въглищата започва в 10:00  в хотел "Верея" и ще продължи до 13:30 часа. Очаква се в дискусиите да вземат участие енергийни експерти, хора от бизнеса, представители на неправителствени организации. 


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени