Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на руските кибератаки срещу страни от НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консултантската фирма за киберотбрана „Мендиънт", част от технологичния гигант, отчита, че хакерските операции, подкрепяни от руското правителство, са станали по-мощни през 2021 г., преди нахлуването" на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Хакерите са комбинирали кражбата на данни, разрушителни атаки и подпомагане на операции за влияние. А това е било в полза на руската паравоенна групировка „Вагнер". 

В арсенала са били и зловредни разрушителни програми, за да смущават и ограничават военния и правителствен капацитет на Украйна. 

Само за периода февруари – май в Украйна е имало повече разрушителни кибератаки, отколкото през осемте предходни години. Според данните във войната в Украйна и двата лагера са използвали действия срещу сайтове, информационна война, саботаж на критични инфраструктури, шпионаж. 

Компанията на "Гугъл" констатира промени в киберпространството в цяла Източна Европа. „Размиват се разделителните черти между (хакери), мотивирани от финансови приходи, и такива, които получават подкрепа от правителства (в региона)“ 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна