Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай санкционира американските компании Lockheed Martin и Raytheon

Китайското министерство на търговията (MOFCOM) обяви в четвъртък санкции срещу американските компании Lockheed Martin Corporation и Raytheon Technologies Corporation за предполагаемо предоставяне на оръжия на Тайван, предаде Ройтерс.

Министерството постави двете компании в областта на отбраната в "списък с ненадеждни субекти" заради продажбите на оръжие на Тайван, като това са последните му санкции срещу тях.

Министерството забрани на двата оръжейни конгломерата на САЩ да "се занимават с дейности по внос и износ, свързан с Китай" и да правят инвестиции в тази страна. То също така забрани на представители на висшия мениджмънт на компаниите да влизат и работят в Китай, анулира разрешенията за пребиваване за всеки техен персонал в страната и наложи глоби, които са двойно по-високи от договорените суми за техните продажби на оръжия за Тайван.

Не е ясно как Китай ще наложи такива глоби, които според него трябва да бъдат платени в рамките на 15 дни. Министерството на търговията им нареди да се съобразят с новите правила в рамките на не повече от 15 дни.

MOFCOM заяви, че решението е взето в опит да "се защитят националният суверенитет, сигурността и интересите на развитието".

"Ако това решение не бъде изпълнено в рамките на срока, работният механизъм на Списъка на ненадеждните субекти ще предприеме допълнителни глоби и други мерки в съответствие със закона", добави китайското търговско министерство.

Мерките идват на фона на повишено напрежение, след като американската армия свали това, което според тях е китайски шпионски балон, и ден след като Пекин предупреди за "контрамерки срещу съответните американски субекти, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай".

Миналия февруари Китай санкционира отново двете фирми заради продажбата на оръжия за 100 милиона долара на Тайван, който Пекин счита са отцепил се китайски район.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени