Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google: Руски хакери са атакували многократно Украйна след началото на войната

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спонсорирани от руската държава хакери са залели украински цели с "почти постоянни дигитални атаки" през годината след началото на военна инвазия в страната, заяви компанията в свой нов доклад, предаде Блумбърг.

В доклада, публикуван в четвъртък преди Мюнхенската конференция по сигурността, Групата за анализ на заплахи (TAG) на Google заяви, че подкрепяните от руското правителство хакери са увеличили с цели 250% опитите си за хакване на украински потребители през миналата година в сравнение с 2020 г. Компанията използва 2020 г. като базова линия, тъй като от имаше увеличение на атаките в навечерието на войната.

Украинските министерства на отбраната, на външните работи и Националната агенция за услуги бяха сред основните цели през миналата година, каза Google.


Преди това САЩ и Обединеното кралство обвиниха Русия за кибератака срещу сателитна мрежа, която доведе до прекъсване на комуникацията в части от Украйна преди началото на войната. Украински официални лица също казаха, че злонамерената киберактивност представлява един от аспектите на хибридната война, която има за цел да дестабилизира Украйна.

Хакерите също са увеличили фокуса си върху членовете на Организацията на Северноатлантическия пакт, особено Полша, Германия и балтийските държави, посочи Google в своя доклад. По-рано тази година Google каза, че очаква Москва да засили атаките не само срещу Украйна, но и срещу партньорите от НАТО.

Страните от НАТО са отчели увеличение с 300% на руските фишинг кампании през миналата година в сравнение с 2020 г., показва още докладът. Хакерската група Pushcha, който произхожда от съюзника на Москва - Беларус, е била насочен към Полша и Литва през 2022 г., докато руската Coldriver е била насочен към европейски военни цели, установи ое докладът на Google.

"Ясно е, че киберпространството ще продължи да играе неразделна роля в бъдещия въоръжени конфликти, допълвайки традиционните форми на война“, казаха в доклада изследователи от групата TAG на Google.

Атаките срещу киберинфраструктурата на Украйна не идват само от Русия, съобщи Google. Визирайки Curious George ("Любопитния Джордж"), група, която Threat Analysis Group приписва на китайската армия, Google каза, че е имало изместване на нейния фокус на кибератаки от руски и монголски към украински правителствени организации.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна