Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният център по заразни и паразитни болести получи мащабно дарение от СЗО

2
Националният център по заразни и паразитни болести и СЗО
Снимка: PR Care

Националният център по заразни и паразитни болести прие дарение от Световната здравна организация на официална церемония днес.

Поздравление от името на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев поднесе зам.-министър д-р Александър Златанов и подчерта, че Министерството винаги е работило плодотворно със СЗО. „Това е жест към България. Безценна беше и помощта на СЗО по време на пандемията от Ковид-19. В това трудно време разчитахме много и на точните анализи на лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести, за да вземаме нужните управленски решения“, заяви д-р Златанов.

„Това дарение е от така нужните добри новини в сферата на здравеопазването – заяви представителят на офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски. – През 2023 г. предстои да направим и втори транш с дарена апаратура за НЦЗПБ. Въпреки че влизаме от една криза в друга, нашият стремеж е да работим за системна помощ към НЦЗПБ. Наш приоритет в Българя е да повишим капацитета на всички колеги в здравеопазването и да превентираме професионалното прегаряне на медиците.“

PR Care

От името на Центъра дарението прие директорът му проф. д-р Ива Христова и представи предназначението на апаратурата:

„Много сме благодарни, че СЗО съгласува предварително с нас каква апаратура за лабораторна диагностика ни е необходима и ни достави най-дефицитните апарати. Дарението включва лабораторни микроскопи, биомедицински хладилник, вани за хоризонтална гел електрофореза, ламинарни боксове за биологична безопасност, лабораторен автоклав, системи за хоризонтална електрофореза и др.

Националната референтна лаборатория по имунология получи два ламинарни бокса, благодарение на които нашите експерти ще работят без риск за своето здраве дори с най-опасните микроби.

Доц. Михаил Околийски и д-р Александър Златанов

Отдел „Микробиология“ получи апарат за хоризонтална електрофореза, която е част от апаратурата за PCR-изследвания и доказване на различни патогени. Този апарат позволява да се изследват едновременно много голям брой проби.

Националната референтна лаборатория по хепатитни вируси получи професионален хладилник за съхраняване на новите тестове за вирусни хепатити и молекулярна везна за абсолютна прецизност в молекулярната диагностика.

НРЛ „Клетъчни култури“ се сдоби с вана за гел електрофореза, за да доказва патогените, предизвикващи Ку треска, Марсилска треска и херпес симплекс вирус. В същата лаборатория бе доставен и ламинарен бокс за биологична безопасност при работа с клетъчни култури.

НРЛ „Диагностика на местни и тропически паразитози“ ще доказва наличието на паразити с помощта на три нови светлинни микроскопа от висок клас и с нова вана за гел електрофореза.


За нуждите на учебната и научноизследователската дейност отдел „Паразитология и тропическа медицина“ получи модерен микроскоп с HD монитор и с огромен екран.

С лабораторен автоклав за стерилизация на течни и твърди хранителни среди се  сдоби Отдел „Епидемиология“.

НЦЗПБ извършва огромна дейност в полза на общественото здраве и обновяването на оборудването ще помогне много нашата работа да бъде още по-точна и бърза“, добави проф. Христова.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени