Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ номинират Аджай Банга за ръководител на Световната банка

САЩ номинират Аджай Банга за ръководител на Световната банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън номинира заместник-председателя на американската компания General Atlantic Аджай Банга за ръководител на Световната банка, съобщи в четвъртък Белият дом.

По този начин Байдън избира за поста ветеран от Уолстрийт, израснал в Индия, за да наблюдава най-голямата промяна в мисията на институцията от едно поколение насам, посочва "Файненшъл таймс".

Банга, който понастоящем е заместник-председател на General Atlantic, частна инвестиционна група в САЩ, беше главен изпълнителен директор на разплащателната компания Mastercard до края на 2020 г. Той също така е председател на инвестиционната холдингова компания Exor, която притежава контролния дял във футболния клуб Ювентус, и като независим директор в Temasek, държавния инвестиционен фонд на Сингапур.

Номинацията на Банга стана факт, след като действащият президент Дейвид Малпас внезапно подаде оставка и идва в момент, когато САЩ и други държави-акционери в Световната банка се стремят да разширят обхвата на нейното развитие, за да включат и борбата срещу глобалното затопляне.

Байдън каза, че Банга има представа за предизвикателствата, пред които са изправени развиващите се страни и има "ключов опит" в мобилизирането на частни средства за "справяне с най-спешните предизвикателства на нашето време, включително изменението на климата".

"Аджай е уникално екипиран да ръководи Световната банка в този критичен момент от историята“, каза Байдън в изявлението по неговата номинация, отбелязвайки неговия решаващ опит в мобилизирането на публично-частни ресурси за "справяне с най-неотложните предизвикателства на нашето време, включително изменението на климата".

Докато САЩ, най-големият акционер в банката, традиционно избират нейния президент, това изисква подкрепа от други страни членки. Китай, Япония, Германия, Франция и Обединеното кралство също са основни акционери, напомня финансовото издание.

Номинацията на 63-годишния мъж, който някога се описваше като "човек, изцяло направен в Индия", може да помогне за спечелването на подкрепата на развиващите се нации, някои от които се притесняват от изместването на фокуса на банката от бедността към изменението на климата .

Но появата на Аджай Банга като фаворит за поста в Световната банка идва само часове, след като бордът на институцията заяви в сряда, че "ще насърчи силно" кандидатурите на жени за поста.

Очаква се финансовите министри от Г-20 да обсъдят бъдещето на банката на среща в Бенгалуру в петък и номинациите ще приключат до 29 март преди началната дата за встъпването в длъжност на новия ръководител на СБ през месец май.

Номинацията на Аджай Банга идва, след като най-големите акционери на Световната банка все по-активно агитираха тя да включи климата в работата по развитието и критикуваха досегашния ръководител Малпас, който беше назначен от администрацията на Тръмп, за това, че не успя да приеме този дневния ред.

Натискът върху отиващия си ръководител се увеличи, след като той отказа да каже дали вярва в причинените от човека промени в климата на конференция през септември, въпреки многократно зададени въпроси. По-късно той каза, че не е бил разбран.

По-рано този месец министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова ръководството на банката "бързо" да въведе реформи, за да освободи повече средства за справяне с изменението на климата.

Аджай Банга ръководеше близо десетилетие на силен ръст на приходите в Mastercard и беше смятан за защитник на глобалното финансово приобщаване. Той беше и сред десетките главни изпълнителни директори, които призоваха правителствата в отворено писмо да направят повече за намаляване на емисиите преди срещата на върха за климата COP26.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени