Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Ивков: Проблемът на Левски е управленски, може да подам оставка

Ивайло Ивков
Снимка: БГНЕС

"Проблемът на Левски не финансов, а управленски, сензационно обяви изпълнителният директор на ПФК Левски Ивайло Ивков на пресконференция, на която говори по всички горещи теми около клуба. - Може и да подам оставка, но съм отговорен човек. Аз съм единствения, който подписва от името на клуба. Ще дам време на собственика и на ръководството време да решат, с кого да ме сменят. В следващите дни предстои да се подписват доста документи. Ако отношенията ни се влошат още, няма да е изненада да бъда сменен. До мачът с ПАОК всичко беше наред. Моето мнение е, че всички решения за Левски трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор и няма да отстъпя от това".

„Битката е за оцеляването на любимия ни клуб. Няма междуличностни конфликти. С кого да имам? С най-големия след Гунди и най-голям голмайстор - собственикът Наско Сираков ли? Аз имам друго виждане как да постигнем крайната ни обща цел. Това са принципни различия, някой от нас греши. Онзи ден имаше Надзорен съвет, който се проведе до моята стая, но не знаех. Ще свикам Общо събрание“, каза още той.

"Лагарът в Дубай е учудващо преекспонирана тема за мен. Защо там? Защото това е мястото с най-благоприятни условия за футбола, който Станимир Стоилов изповядва. Разликите с Турция не са толкова големи, че да се лишим от него. Левски нямаше да си го позволи, но се впрегнах и направих всичко възможно да се подготви най-добре отборът и да изпълня желанието на треньора. Финансирането, което осигурихме беше целево. Тези средства нямаше да бъдат усвоени от клуба, ако не бях убедил съответните рекламодатели, че това е изключително важно за нашия клуб. Бюджетът на Левски по никакъв начин не е ощетен. Спонсорите са публични компании, абсолютно чисти. Можеше да се досетите като видите брандирането на Сектор А и Сектор Б – „Еврохолд“ помогна с една част чрез договори за реклама. Хората искаха да помогнат. Другият спонсор е от голямото семейство на Юнайтед Груп – „Нова Броундкастинг Груп“. Сега е моментът да благодаря на тези хора, защото помогнаха на Левски в онзи момент. Това са компаниите – те не искаха афиширане и благодарности“, обясни Ивков.

"Получихме реални оферти от големи клубове за наши футболисти. Проведохме разговори с Ню Йорк Сити и Сочи, чието ръководство дойде специално, както и Брьондби, само за един от състезателите (б.р. - Хосе Кордоба). За Анди Краев имаше предложение от голям унгарски отбор (б.р. - МОЛ Фехервар). Офертите бяха в размер на 6 милиона лева. Считах трансферите за наложителни, но висшето ръководство на клуба, в лицето на собственика, ги спря", разкри още изпълнителният директор.

"Бях изненадан от провала на сделката със Спорт Републик. Още след финала за Купата изпратиха писма за намерение. Проведох разговори с представители на Юнайтед Груп, исках да ги привлека като спонсор. Благодарение на успехите, изявиха намерението за придобиване на акциите на клуба. Аз и Станимир Стоилов решихме, че ще се държим сякаш Юнайтед Груп никога не са се появявали. Прозряхме една простичка истина, че ако влязат в клуба, тогава грижата не е наша и мисията ни ще бъде изпълнена. Тогава, нашата мисия Левски да бъде изваден от блатото, щеше да е изпълнена. Решихме да се държим сякаш ги няма, впрегнахме нашите знания, той като човек, който може да изгражда футболисти, аз като изпълнителен директор, осигурихме тези преговори. Остана само подпис. Успях да убедя Мъри, а той не е глупав човек, че това е единственият начин Левски да е горд, както обича да се изразява. Резултатите, които са в момента, няма да продължат вечно. Намеренията ни от влизането ни в клуба, са къртовска работа. Предвидливо влязоха футболисти на постовете на тези, които смятахме, че можем да продадем. Финансовата стабилност на Левски не се нуждае от разпродажба на всички", продължи той.

"По отношение дълговете към НАП. Цифрите ще ги видите в моя отчет пред Общото събрание. Те станаха от 10 до към 11.5 милиона. Дълговете не са малко, те се натрупаха от бивши собственици, които натрупаха популярност на гърба на Левски. Изготвил съм ясна справка с колко е задлъжнявал клуба. Както и да изглеждат много, показахме, че и това е преодолимо за нас, когато сме заедно, когато сме юмрук и когато работим заедно. С НАП ми се наложи да водя преговори няколко пъти. Успяхме да получим безусловен лиценз, а не като предишни години условен. Преодоляхме и мониторинга на УЕФА, следствие на участието ни в европейските клубни турнири. Успяхме да постигнем договореност за новия срок, който ни бе даден от мониторинга. УЕФА се довери на нашата позиция и не последваха наказания. Сега предстои новият лицензионен период. През януари представител на Юнайтед Груп увери НАП, че влизат в клуба и ще изплатят част от главницата. Тя стана приблизително 7 милиона", разясни Ивков.

"Нямаме дългове към други държавни агенции, освен НАП. Левски ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своеобразният борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи. Друг е въпросът докога лицензът ще е самоцел за Левски. Преди обявяването на вчерашния запор на сметките, висшето ръководство на клуба реши да не съм в ръководството, което ще води финалните преговори".

"След дълги преговори дали можем да си позволим Джавад Ел Джамили, много трудно стигнахме до трансфера на този млад и талантлив футболист. Вероятно няма да покаже пълния си потенциал веднага. Преговаряхме за 100 000 евро и 50% от следващ трансфер. Крайният резултат е 90 000 евро и 40% от следващ трансфер. Искаме да действаме по примера на Аякс, отказахме 10% за агента на Кристиан Димитров с риск да не го привлечем, но в крайна сметка успяхме", каза още Иво Ивков.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна