Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Банковата система остава устойчива след фалита на Silicon Valley Bank

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън изрази в петък увереността си в банковите регулатори след фалита на Silicon Valley Bank (SVB).

Йелън се срещна в петък с представители на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата за валутен контрол, за да обсъдят положението с SVB, според изявление на Министерството на финансите.

"Министър Йелън изразява пълното си доверие в банковите регулатори да предприемат подходящи мерки в отговор и отбеляза, че банковата система остава устойчива, като регулаторите разполагат с ефективни инструменти за справяне с този тип събития“, се посочва в изявлението на американското финансово министерство, предаде Ройтерс.

Междувременно Йелън заяви пред законодателите в Капитолия, че финансово министерство е запознато с последните развития и наблюдава ситуацията, като отбеляза, че е "въпрос на безпокойство", когато банките търпят загуби, визирайки рязкото поевтиняване на акциите от банковия сектор, съобщава CNBC.

Изявленията идват, след като стана известно, че Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) на САЩ е затворила SVB, след като банката не успя да набере капитал за разрешаване на финансовата си криза.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна