Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Credit Suisse с 60% и на UBS с 14% след банковото сливане

Акциите на Credit Suisse се сринаха в началото на днешната търговия с цели 65%, след като швейцарската банка се съгласи да бъде погълната от нейния конкурент UBS, но за едва 3 млрд. франка.

Към 11.00 часа българско време акциите на Credit Suisse поевтиняват с близо 60%, отразява най-вече отстъпката от 59%, на която банката се съгласи да бъде закупена от UBS (сделка за 3 млрд. франка), но също така отразява и първоначален спад с 14% на акциите на UBS след обявяването на сделката преди спадът им да се ограчни до 8%.

Сделката, макар и подкрепена от фискалните власти на страната и от Централната банка на Швейцария, изглежда не успя да вдъхне оптимизъм за банковия бизнес в Европа, тъй като други търговски банки също претърпяха загуби при откриването на търговската сесия на стария континент.

Общият индекс на европейските банков индекс Euro Stoxx Banks, който обаче не включва швейцарските UBS или Credit Suisse, пък стартира днешната търговия със спад от 4% преди понижението му да се ограничи до около 2 на сто.

Първоначален силен спад регистрираха и акциите на редица други водещи европейски банки, като акциите на Deutsche Bank паднаха с 10%, на Commerzbank - със 7,7%, на BNP Paribas - със 7,6%, на Societe Generale - с 6,6%, на ING Groep - с 9% и на Banco Santander - с 6,1%.

Сред притесненията, произтичащи от сделката, е факта, че швейцарското правителство намали стойността на така наречените облигации AT1 до нула. Тези облигации, наричани още условни конвертируеми облигации или CoCos, са по принцип ключов източник на финансиране за европейските банки.

Графика на Credit Suisse (в швейцарски франка за акция)


Разходите по облигации AT1 могат да се повишат, лимитите на схемите за гарантиране на депозитите могат да бъдат преразгледани, с допълнителни оперативни разходи за банките, а самите банки може да се наложи да държат повече ликвидни активи като реакция на сделката по закупуването на Credit Suisse от UBS, посочиха аналзиатори на американската банка Citi.

Въпреки това, в близко бъдеще банковата сделка би трябвало да облекчи известен натиск върху сектора, така че да се избегне заразния ефект, въпреки че в средносрочен и дългосрочен план събитията от последната седмица ще допринесат за по-висока цена на собствения капитал в банковия сектор, като банките трябва да признават по-високите рискове, които акционерите могат да поемат при техните инвестиции, казаха още те. за европейските банки.

Постепенно акциите на водещите европейски кредититори парираха част от първоначалните загуби, като през обедната търговия акциите на Deutsche Bank, BNP Paribas и Barclays вече поевтиняват съответно с между 3% и 5%.

Федералният резерв на САЩ, Централната банка на Канада, Английската централна банка, Японската централна банка, Европейската централна банка и Швейцарската национална банка обявиха, че предприемат действия за подобряване на предоставянето на ликвидност чрез постоянна доларова ликвидност чрез договорените суапови споразумения.

"За да се подобри ефективността на суап линиите при предоставяне на финансиране в щатски долари, централните банки, които в момента предлагат операции в долари, се съгласиха да увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж от седмични на ежедневни“, заявиха централните банки.

Операциите ще започнат в понеделник и ще продължат "поне" до края на април.

Те обясниха, че мрежата от суапови линии "служи като важен предпазен механизъм за ликвидност за облекчаване на напрежението на глобалните пазари на финансиране" и "помага за смекчаване на ефектите от такова напрежение върху предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса".

В съобщението се казва, че то служи като "важен предпазен механизъм за облекчаване напрежението на световните пазари за финансиране" и за намаляване на въздействието върху предлагането на кредити за домакинствата и бизнеса.

Вместо да вземат заеми на свободния пазар, британските банки ще могат да отидат директно в Bank of England и тя ще взема заеми от Федералния резерв на САЩ.

Така ще работят и банките в еврозоната, Канада, Япония, Швейцария и САЩ. Те ще имат достъп до това финансиране ежедневно.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна