Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва скринингова кампания за измерване на яйчниковия резерв

Д-р Явор Владимиров: 10 - 15 на сто двойките страдат от безплодие

2
Искра Донова
Снимка: Федерация "Български пациентски форум"

Федерация "Български пациентски форум", с подкрепата на Инвитро клиника "София" обявиха началото на двумесечна скринингова кампания за измерване на яйчниковия резерв. Така от днес до 20 април желаещите жени до 37 г. възраст ще могат да направят изследването в клиниката, като се съобразят това стане между 2 рия и 7 -мия ден от месечения им цикъл, съобщи д-р Явор Владимиров при старта на кампанията.

Една на 10 жени на възраст до 37 години проблем с яйчниковия резерв, без да е наясно с това. Яйчниковата възраст е по-голяма в сравнение с календарната. След 38 години това съотношение не се увеличава, но към проблема се добавят естествените физиологични процеси на стареене на яйчника, посочи д-р Владимиров.

"10 - 15 на сто двойките страдат от безплодие, а 10 на сто от жените влизат в ранна менопауза. 4- 5 на сто от жените страдат от ендометироза", допълни още д-р Владимиров.

По думите му 6 са ключовите параметри за измерване на яйчниковия резерв.

Сред причините за нисък яйчников резерв експертът отчете възпалителните заболявания на малкия таз, ендометриозата, оперативно отстраняване на яйчник, като възрастта на жената играе най-основна роля.

„Твоите яйцеклетки са твоето утре“е мотото на скринингова кампания и целта ни е да започнем разговор за преодоляване на демографската криз в страната, каза Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум.

"Много от моите приятели са запознати с необходимостта да си правят изследвания, свързани с репродуктивните възможности, но има и хора, които не знаят, че може да се измери яйчниковият резерв", сподели актрисата Искра Донова, която е лице на кампанията.

Изследванията на яйчниковия резерв за момичета и жени до 37 годишна възраст е безплатно. Те включват  - ултразвукова оценка на яйчников резерв и изследване на хормоните, имащи отношение към проблема.

Доброволци на Федерацията днес ще раздават информационни материали по темата на ъгъла на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия