Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

123 полицаи са ранени при протестите във Франция, 80 души са арестувани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция 123 служители на полицията и жандармерията са били ранени при сблъсъците по време на общонационалните протести срещу пенсионната реформа на правителството, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция, предаде АФП.

Жералд Дарманин съобщи също така в Twitter, че 80 души са били арестувани по време на демонстрациите, които според правителството са изкарали на улиците близо 1,1 млн. души в цялата страна. 

Междувременно синдикатите призоваха за нов ден на общонационални стачки и протести следващия вторник, който ще съвпадне с планираното посещение на британския крал Чарлз III в страната.

Новата дата 28 март беше обявена в съвместно изявление на синдикалните организации, които обвиниха правителството за "взривоопасната ситуация" в страната и призоваха работниците да продължат да протестират срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

"Правителството би искало да обърне страницата", се казва в изявлението.

Но профсъюзите "подкрепят решимостта на света на труда и младежта да постигнат оттегляне на реформата".

По-рано британското правителство заяви, че не знае за никакви планове за промени в държавното посещение на крал Чарлз III.

Чарлз и съпругата му, кралицата-консорт Камила, трябва да бъдат във Франция от неделя до сряда. След това те ще се отправят към Германия на първото държавно посещение за управлението на Чарлз след смъртта на кралица Елизабет II през септември миналата година.

В понеделник Чарлз ще се присъедини към президента Еманюел Макрон за възпоменателна церемония при Триумфалната арка в Париж, а след това ще има банкет в двореца Версай.

Във вторник той трябва да се отправи към югозападния град Бордо.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!