Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция стартира срещу Нидерландия за Евро 2024

Снимка: UEFA

Освен двубоите в нашата група G в квалификациите за Евро 2024, ще се изиграят още шест квалификации тази вечер.

Най-голям интерес предизвиква сблъсъкът на „Стад дьо Франс“ между бившите еврошампиони -  финалиста от Мондиал 2022 Франция и отбора на Нидерландия, който отпадна на 1/4-финалите в Катар. Отборът на Дидие Дешан загуби две от трите си домакинства през тази година, след като в Лигата на нациите отстъпи на Дания и Хърватия. 

Франция обаче има пет победи в последните шест срещи срещу "оранжевите". Луис ван Гаал се оттегли от поста след Мондиал 2022, като мястото му бе заето от Роналд Куман, който бе начело на тима и в периода между 2018-а и 2020 година.

В група В ще се изиграе още един сблъсък и той е между аутсайдера Гибралтар и Гърция.

В група F също има доста интересен двубой, в който Швеция посреща Белгия. За „червените дяволи“ това е първи двубой след разочароващото световно първенство, в което отборът отпадна още в груповата фаза. Шведите не играха на Мондиала, но са амбицирани за добро представяне в квалификациите, след като постигнаха победи в последните четири контроли, които изиграха. Допълнително настроение създава завръщането на Златан Ибрахимович в състава. Белгия е с нов селекционер, след като Доменико Тедеско замени Роберто Мартинес. В другата среща от тази група един срещу друг излизат Австрия и Азербайджан.

В група Е също има две срещи. Два от фаворитите за класиране – Чехия и Полша, излизат един срещу друг в Прага, а в другия двубой Молдова приема Фарьорските острови. Чехите ще се опитат да продължат постижението да се класират на финалите на всяко европейско първенство, откакто участват като самостоятелна страна. Поляците пък започват нов период с Фернандо Сантош начело на отбора.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна