Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Топ матрак - съвети и трикове при избора

Топ матраците могат да ви спестят стотици левове от покупката на цял такъв. Тяхното приложение обикновено е да бъдат поставени върху стария ви матрак, като му придават напълно ново усещане. Те могат да ви предложат допълнителни комфорт, стабилност, топлина, мекота или твърдост. Други са проектирани за това да поддържат леглото ви прохладно и проветриво.Харектеристиките им могат да варират спрямо вашите предпочитания, но всички гарантират по-високо качество на сън и удобство.

Изборът на топ матрак може да бъде нелека задача. Човек може да се изгуби в търсенето с всички възможности на пазара. Ето защо създадохме списък с най-важните 3 фактора, които трябва да вземете под внимание при избора на подходящ топ матрак за вашите нужди.

Параметрите, които трябва да вземете под внимание преди да направите покупка са:

1.  Състав

Материалът, от който е направен, е първото нещо, което трябва да обмислите, когато смятате да купувате топ матрак. Най-често срещани са мемори и микрофибърна пяна, пух, вълна, латекс, памук и синтетични примеси. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, за това трябва да подберете най-добрия спрямо вашите приоритети. Например, ако имате проблем с алергии, бихме ви посъветвали да заложите на хипоалергенна микрофибърна пяна или на вълна. Вълната ще допринесе и за допълнителна топлина, докато микрофибърът е много по-проветрив. Ако изпитвате болка или неудобство по време на сън, заложете на мемори пяна. Тя приема формата на вашето тяло, като така намаля значително напрежението върху ставите и ви носи допълнителен комфорт.

Обмислете добре предимствата и недостатъците на всеки от материалите преди да се спрете на един от тях. След това разгледайт е най-добрите топ матраци - ematrak.bg, и изберете перфектния за вас.

2.  Дебелина

Най-тънките предлагани на пазара топ матраци са около 3 сантиметра, а най-дебелите могат да достигнат до 10 сантиметра. Разбира се, колкото по-дебел е матракът, толкова повече подобрение в удобството ще ви осигури. Един топ матрак има потенциала да промени изцяло усещането в леглото ви и да освободи напълно напрежението от ставите и гръбнака. Ако обаче той е прекалено тънък, няма да успее да прикрие вдлъбнатините, твърдостта, пружините или други проблеми, които може да имате със стария ви матрак и се опитвате да заличите. Друго предимство или недостатък, в зависимост от вашите нужди, е че колкото по-голяма е дебелината на топ матрака, толкова повече допълнителна топлина ще ви осигурява той. Да заложите на златната среда - от 5 до 8 сантиметра, би било добро решение.

3.  Плътност

На първо място, тук трябва да разграничим плътност от дебелина. Плътността на материала се определя от неговата маса на единица обем. Обобщено, колкото по-плътен е топ матракът, толкова по-драстична разлика и по-голяма опора ще усещате. Също така, високата плътност на матрака му помага да задържи своята форма и да не се слегне, както и да предпазите максимално своите стави. Разбира се, това ще го направи и по-твърд. Колкото по-малка плътност има, толкова по-мек и въздушен ще бъде топ матракът. Препоръчваме ви да заложите на висока плътност, ако сте по-тежки. Мемори пяната и латексът варират най-много по този параметър, като позволяват да подберете най-подходящата плътност за вас.

Замяната на матраци, особено в по-големи количества, може да бъде изключително скъпо удоволствие. За това, закупуването на топ матрак е ефективна и бюджетна алтернатива да вдъхнете нов живот на леглото си. След обстойно проучване и установяване на вашите нужди, правилният топ матрак безспорно ще подобри качеството на съня ви, и то на много по-достъпна цена.

В тази статия обсъдихме 3 най-важни фактора, за да вземете добре информирано решение за вашата покупка. Те могат да променят усещането на повърхността на леглото ви по много различни начини. Например, мекота, твърдост, проветривост, топлина, стабилност, заличаване на неудобство от пружини и други. Най-добрият топ матрак е този, който най-много подхожда на вашите нужди, предпочитания и обстоятелства. Направете правилния избор за вас!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна